Učenicima požeške Gimnazije predstavilo se Hrvatsko vojno učilište dr. Franjo Tuđman

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Za učenike 3. i 4. razreda požeške Gimnazije, jučer je organizirano predstavljanje Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.
Ovo je Učilište od 2007. godine u potpunosti odgovorno za vojnu izobrazbu u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a od 2014. godine na HVU-u izvode se dva sveučilišna studijska programa: Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU). Preddiplomski su sveučilišni studiji namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike nakon završetka ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH na mjestima prvih časničkih dužnosti.

Predstavljeno je i zanimanje vojnoga pilota. Kadet – vojni pilot je stipendist OS RH, koji svoja prava i obveze ostvaruje ugovorom s MORH-om o školovanju odnosno stipendiranju na preddiplomskom studiju aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti, sukladno oglasu koji raspisuje MORH jednom godišnje u dnevnom tisku.
Školovanje kadeta na fakultetima odvija se prema istom programu kao i za ostale polaznike visokoškolskih institucija uz dodatak programa vojne obuke, odnosno dijela programa u kojem će kadeti izučavati nastavne sadržaje specifične za vojni poziv u vojnim kampovima te kroz nastavne module za OS RH.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)