Učenicima požeške Gimnazije predstavilo se Hrvatsko vojno učilište dr. Franjo Tuđman

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Za učenike 3. i 4. razreda požeške Gimnazije, jučer je organizirano predstavljanje Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.
Ovo je Učilište od 2007. godine u potpunosti odgovorno za vojnu izobrazbu u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a od 2014. godine na HVU-u izvode se dva sveučilišna studijska programa: Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU). Preddiplomski su sveučilišni studiji namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike nakon završetka ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH na mjestima prvih časničkih dužnosti.

Predstavljeno je i zanimanje vojnoga pilota. Kadet – vojni pilot je stipendist OS RH, koji svoja prava i obveze ostvaruje ugovorom s MORH-om o školovanju odnosno stipendiranju na preddiplomskom studiju aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti, sukladno oglasu koji raspisuje MORH jednom godišnje u dnevnom tisku.
Školovanje kadeta na fakultetima odvija se prema istom programu kao i za ostale polaznike visokoškolskih institucija uz dodatak programa vojne obuke, odnosno dijela programa u kojem će kadeti izučavati nastavne sadržaje specifične za vojni poziv u vojnim kampovima te kroz nastavne module za OS RH.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *