Učeničkoj zadruzi Ratarnica stigao silos za heljdu i pir

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Ministarstvo znanosti i obrazovanja za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024. je Učeničkoj zadruzi „Ratarnica“ Poljoprivredno-prehrambene škole, Požega odobrilo 3000 eura za projekt pod nazivom „Pogled na zdraviju budućnost kroz lupu zajedništva i razvoj zdravih žitarica.“

Projekt je prijavila voditeljica Učeničke zadruge Ratarnica, Mirela Višaticki, dipl. ing. od koje doznajemo kako će se kroz projektne aktivnosti ponovno obaviti sjetva pira i heljde na jednom hektaru ratarskih površina Škole te će se educirati učenike o posijanim žitaricama kao i mogućnostima njihove upotrebe u zdravoj prehrani.

Od dobivenih sredstava kupljeno je posebno spremište (silos) za pir i heljdu. Kroz projekt će se
proizvoditi brašna i pekarski proizvodi, a naglasak će biti na suradnji i međupredmetnom povezivanje strukovnih programa naše Škole.

Ovim pristupom želi se učenike i nastavnika poljoprivredne i prehrambene struke upoznati s novim tendencijama u vrednovanju starih, zaboravljenih vrsta žitarica na našem području jer imaju znatnu nutritivnu vrijednost, a time i značajnu dobrobit za potrošače.

Profesoricu Višaticki posebno se raduje jučer pristiglom silosu i odluci Ministarstva jer pokazuje kako je prepoznat i uvažen rad Učeničke zadruge Ratarnica u protekloj godini kada je nabavljen mlin za heljdu te su sve projektne aktivnosti bile uspješno realizirane. Vjeruje da će i ove godine, kroz tzv. “drugu fazu” projekta u suradnji s učenicama i učenicima realizirati projektne planove te da će postići da “zaboravljene” vrste žitarica, koje su se uzgajale u našem kraju, ponovno krenuti puštati korijenje na poljima Slavonije.

Tekst: A. B.
Foto: M. V.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)