Udruga vinogradara i vinara “Kutjevački vinari” održala redovnu Godišnju skupštinu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Redovna Izvještajna Skupština udruge vinogradara i vinara “Kutjevački vinari” održana je u Kinodvorani Kutjevo. Članovima udruge podnesena su Izvješća o radu u protekloj 2023. godini i financijska izvješća, te Izvješća nadzornog odbora koja su jednoglasno usvojena uz dovoljan broj članova za pravovaljano glasovanje. Predsjednik Krunoslav Sontaki iznio je niz događanja koje je udruga odradila u proteklom razdoblju. U članstvo su primili novog člana Vinum Academicum d.o.o. iz Podgorja. Proveli su Festival graševine u 2023. godini, organizirajući Ocjenjivanje vina graševine u dvorcu Kutjevo, po prvi put ocjenjivanje vina u sklopu GROW du Monde, međunarodno ocjenjivanje vina. Otvorili su vrata posjetiteljima na Danu otvorenih podruma sa sedam vinskih podruma. Održane su tri radionice na temu graševine, kao i degustacija laureata koja je vodio somelier Darko Lugarić, te salon ocijenjenih vina pod nazivom “Retrospektiva” – prenosi Kutjevački.hr.

Već tradicionalnu berbu grožđa organizirali su u jedinstvenom pokaznom vinogradu na Trgu graševine u Kutjevu, a izabrali su novog vincilira koji dolazi iz OPG Kristine Svitok i koji će brinuti o vinogradu godinu dana. Vinogradarske i vinske blagdane, Martinje i Vincelovo, tradicionalno su obilježili u suradnji s gradom Kutjevom, TZ grada Kutjeva i Planinarskim društvom “Vidim” iz Kutjeva. Sudjelovali su na EN Primeur izložbi u organizaciji Graševine Croatica u Hotelu Esplanada u Zagrebu, na kojoj je sedam njihovih članova predstavilo svoja vina. Udruga redovito provodi svoje projekte i javlja se na javne natječaje za sufinanciranje projekata. Prošle godine su sudjelovali na natječaju Grada Kutjeva pod nazivom Jačanje kapaciteta udruga, gdje su ostvarili poticaje. Javili su se i na natječaj Ministarstva turizma te na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, gdje su zatražili sufinanciranje Festivala graševine u 2024. godini, čija sredstva očekuju.

Nastavljen je rad na klonskoj selekciji graševine u suradnji s Agronomskim fakultetom Zagreb i rasadnikom Antes iz Njemačke, iako je rasadnik pretrpio velike štete od elementarne nepogode u prošloj godini, pa su na raspolaganju imali samo 2.000 cijepova klonskih sadnica graševine.

U sklopu Udruge odvija se i gospodarska djelatnost kroz uslugu rada punilice za punjenje vina i usluge analiza u vinskom laboratoriju. Bilježe porast vrijednosti pruženih usluga, a prošle godine su uprihodili 17.578 eura u punionici vina i 12.063 eura u vinskom laboratoriju. Udruga je za cjelogodišnji rad imala na raspolaganju proračun od 65.000 eura, a isti iznos planiran je za sve aktivnosti u 2024. godini.

Pohvale za rad udruge stižu od predstavnika desetak udruga s područja grada Kutjeva, ističući dobru suradnju s “Kutjevačkim vinarima”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)