Ured europskog tužitelja digao optužnicu protiv Žalac

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu podigao je optužnicu u tzv. aferi softver protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, predstavnika tvrtki koje su dobile posao, Mladena Šimunca i Marka Jukića, kao i Tomislava Petrica, bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) – prenosi Jutarnji list.

Europsko tužiteljstvo (EPPO) tereti ih za kaznena djela zloupotrebe položaja i trgovanje utjecajem prilikom nabave programa PLUR i SPUR zbog čega su bivša ministica i ostali obuhvaćeni istragom u studenome prošle godine završili iza rešetaka, ali su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode. Inkriminira im se da su oštetili proračun Europske unije za najmanje milijun eura te državni proračun RH za najmanje 300.000 eura.

Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti:

“Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv četiri fizičke i dvije pravne osobe: bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU); bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU); i dva vlasnika pravnih osoba, te protiv nijhovih pravnih osoba. Sve četiri osobe optužene su za trgovanje utjecajem, te za zlouporabu položaja i ovlasti.

Tijekom 2017. i 2018. godine tadašnja ministrica pokrenula je postupak javne nabave za nabavu informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Pri tome je, u dogovoru sa drugookrivljenikom, poduzela više radnji u cilju osiguravanja povlaštenog položaja drugookrivljeniku i njegovim tvrtkama. Između ostalog je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava, te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva. Tijekom tog pregovaračkog postupka nabave tvrtke povezane s drugookrivljenikom pozvane su da dostave svoje ponude.

Tadašnja ministrica je ujedno bila i predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a, što znači da je bila nadležna za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a, te je autoritetom svojeg položaja naložila tadašnjem ravnatelju SAFU-a da osigura da dokumentacija prethodne kontrole te nabave ne dovodi u pitanje odabrani pregovarački postupak nabave. Iako je primjena ovog postupka očito predstavljala kršenje zakona o javnoj nabavi, ravnatelj SAFU pristao je slijediti traženje bivše ministrice.

Nastavak zloporabe položaja

Kada je u listopadu 2017. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila postupak javne nabave zbog kršenja zakona o javnoj nabavi, bivša ministrica i drugookrivljenik te trećeokrivljenik, nastavili su i 2018. poduzimati radnje s ciljem dodijele ugovora tvrtkama povezanim sa drugookrivljenikom i trećeokrivljenikom.

Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, MRRFEU je sklopilo kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s tvrtkama povezanim uz drugookrivljenika i trećeokrivljenika. Cijena nabave informacijskog sustava je odlukom bivše ministrice nerealno određena u iznosu od 1,73 milijuna eura (12 991 000,00 kuna), iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike € 360.000 (HRK 2.700.000).

Navedeni iznos s PDV-om uplaćen je na račun tvrtke trećeookrivljenika, nakon čega je dio novca prebačen na račune drugookrivljenika i trećeokrivljenika, kao i na račune s njima povezanih tvrtki, te je potom dio uplaćenog novca podignut u gotovini.

Procijenjena šteta i protupravna imovinska korist

Proračunu Europske unije ukupno je pričinjena šteta od najmanje milijun eura, a državnom proračunu Republike Hrvatske šteta od gotovo 300 tisuća eura.

Protupravnu imovinsku korist pribavili su i to drugookrivljenik u iznosu od 2.100.000,00 HRK/278.717,90 EUR, trećeokrivljenik u iznosu od 2.050.000,00 HRK/272.081,76 EUR, petokrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 3.508.628,00 HRK/465.674,96 EUR i šestookrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 2.650.000,00 HRK/351.715,44 EUR.

Bivša ministrica optužena je za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem; drugookrivljenik i trećeokrivljenik optuženi su za poticanje i pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti; bivši ravnatelj SAFU-a optužen je za zloporabu položaja i ovlasti, a dvije tvrtke odgovorne su za poticanje odnosno pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *