Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika: Studijsko putovanje u Finsku

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U okviru projekta UP.03.3.1.04.0009 Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika provedeno je studijsko putovanje u Finsku na kojemu su sudjelovali ravnateljica i djelatnici nositelja projekta – Poljoprivredno-prehrambene škole Požega te predstavnici partnera, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, predstavnici Fakulteta turizma i ruralnog razvoja Požega i Đačkog doma Požega te predstavnici Prirodoslovne škole Karlovac, Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače i Učeničkog doma Virovitica – prenosi Požeško-slavonska županija.

Cilj projekta Uspostava RCK Panonika je povećanje relevantnosti strukovnog obrazovanja kroz poboljšanje uvjeta za stjecanje praktičnih vještina, s ciljem postizanja veće zapošljivosti učenika srednjeg strukovnog obrazovanja u sektoru poljoprivrede. Studijsko putovanje je jedna od aktivnosti koje imaju svrhu upoznavanja dionika s primjerima dobre prakse europski priznate poljoprivredne proizvodnje.

– Studijsko putovanje planirano je kako bi se upoznali s dobrim primjerima modularne nastave i obrazovanja u Finskoj. Poučeni iskustvima predstavnika obrazovnih institucija s kojima smo se susreli, uvidjeli smo kako poboljšati kvalitetu naše praktične nastave u poljoprivredi i kako se, na temelju njihovih iskustava, još bolje povezati s gospodarstvom. Nadamo se, kako će ovi susreti i razmjena kontakata u budućnosti rezultirati suradnjom putem Erasmus projekata – rekla je Marija Mršo Rajić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Programom studijskog putovanja obuhvaćen je posjet KoneAgria sajmu gdje su prezentirane najnovije tehnološke inovacije, proizvodi i usluge iz sektora poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, hortikulture, stočarstva te vrtlarenja, a što je usko vezano uz cilj projekta Uspostave RCK Panonika. Naime, projekt osim modernizacije programa obrazovanja, obuhvaća nabavu suvremene opreme koja će pridonijeti učinkovitijoj pripremi učenika za tržište rada.

– Prilikom posjeta KoneAgria sajmu susreli smo se s novim tehnologijama koje se koriste u finskoj poljoprivrednoj proizvodnji, a čija implementacija predstavlja vrijedni generator unaprjeđenja naših školskih kurikuluma – dodaje Mršo Rajić

Kao primjere dobre prakse obrazovanja, dionici su obišli College Mustiala i Aalto University School of Business. College Mustiala je najstarija ustanova visokoškolskog obrazovanja u Finskoj posvećena agronomskim znanostima, a trenutno ju pohađa 400 studenata. Ono što obrazovnoj ustanovi daje dodatnu vrijednost je ekološka proizvodnja starih sorti žitarica na 185ha, vođena od strane studenata. Većina onoga što proizvedu, koristi se za prehranu muznih krava kojih je trenutno 68 u sklopu farme kampusa. Uzgoj krava vrši se u skladu s robotiziranim metodama uzgoja stoke koje su standard u skandinavskim zemljama.

Druga obrazovna ustanova s čijim predstavnicima su sudionici studijskog putovanja razmijenili iskustva je Aalto University School of Business, jedna je od vodećih poslovnih škola u Europi. Domaćini su izaslanstvo Poljoprivredno-prehrambene škole Požega i partnera upoznali sa smjerovima koje provode, funkcioniranjem ustanove i metodama studiranja učenika u Finskoj.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)