Usvojen Proračun za 2024.: Brojni projekti za razvoj grada

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Foto: RVA

Foto: RVA


Prema odluci Gradskog vijeća, Proračun Grada Požege za 2024. godinu planiran je u iznosu od 32.449.000,00 € i viši je za 1.518.695,00 € ili 4,91 % u odnosu na visinu planiranog proračuna za II. rebalans 2023. godine. Ovim proračunom obuhvaćeni su svi programi Upravnih odjela i zastupljene su sve skupine društva, s naglaskom na socijalnu osjetljivost i kapitalne investicije.
Planirane investicije i projekte predstavio je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić – prenosi Grad Požega.

– Iduće godine završit će se Centralni uređaj za pročišćavanje voda Požega, čime ćemo u ekološkom smislu postati čisti grad poželjan za život. Drugi projekt koji smo u ovom trenutku završili građevinski 99% je Gradski muzej Požega. Nadamo se da će to do Dana grada u ožujku biti završeno. Sljedeće godine slavi se 100 godina otkako je Julije Kempf osnovao požeški muzej i u toj stotoj obljetnici ćemo muzej staviti u funkciju. Sljedeće godine radit će se Dječji vrtić Pod gradom, čija je gradnja započela i planirano je da do kraja ove godine bude stavljena prva ploča, dok bi vrtić trebao biti gotov do kraja sljedeće godine. Ugovor za radove na tribini stadiona NK Slavonije je potpisan i radovi uskoro započinju, rok završetka je godinu dana. Do kraja 2024. godine bi trebala biti gotova tribina, kao i novi teren. Povijesni arhiv u Požegi ima građevinsku dozvolu i dokumentaciju. Imamo zeleno svjetlo ministarstva i vjerujem da ćemo u siječnju predstaviti taj projekt te započeti preseljenje arhiva, da bi se ta zgrada mogla srušiti i graditi novi povijesni arhiv. – rekao je gradonačelnik.

Kroz ITU mehanizam Urbanom području Požega je dodijeljeno 18 milijuna eura za kapitalne projekte, od čega 70% dolazi u Požegu. Iz tih sredstava financirat će se projekt revitalizacije povijesne gradske jezgre u tri faze.

– Prva faza je Ulica Matice hrvatske od Trga Svetog Trojstva do skretanja u Sokolovu, te rotor na tom čvorištu, u nastavku Sokolova ulica do buduće podzemne garaže, te planirano rušenje kuća na tom dijelu. Druga faza je podzemna garaža na kojoj će se nalaziti višenamjenski objekt sa trgovinama, tržnicom i natkrivenom zelenom tržnicom. Treća faza je rekonstrukcija samog baroknog trga, koja treba doći na kraju i kao konačni cilj je trg bez automobila i bez prometa. Dovršetak cijelog uređenja planiran je do kraja 2027. godine, koliko traje i financiranje kroz ITU mehanizam. Privremena tržnica i veletržnica planira se izgraditi sljedeće godine na kraju Cvjetne ulice i Priorljavske ulice, s parkiralištem za automobile i teretna vozila s povrćem. To će se realizirati sljedeće godine, da bi se krajem 2024. moglo rušiti postojeću tržnicu u centru. – dodao je gradonačelnik Glavić.

U ITU mehanizmu je i atletski stadion u Osječkoj ulici, koji bi sljedeće godine treba biti završen. Tu je još ljetna pozornica na otvorenom na starom atletskom stadionu, gdje se održavaju Požega Urban Fest i Advent u Požegi. Za projekt nove škole s 20 učionica i još 10 za djecu s poteškoćama u razvoju, dvodijelnom dvoranom i igralištem, odobrena su sredstva za projektnu dokumentaciju i upravo je u tijeku usklađivanje sa standardima. Škola se financira 100% iz EU fondova, a planirani početak izgradnje je u 2025. godini.

Prijedlogom Odluke o izmjenama Odluke o porezima Grada Požege usvojeno je ukidanje prireza poreza na dohodak, dok je Odlukom o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak napravljeno usklađenje s poreznim stopama godišnjeg poreza na dohodak na području Požeško-slavonske županije. Za prihode proračuna Grada Požege primjena predloženih poreznih stopa znači smanjenje ukupnih poreznih prihoda, a najviše za ukinuti iznos prireza po stopi od 7% čime se gubi oko 700.000,00 € godišnje što se namjerava nadoknaditi iz drugih izvora prihoda. Osim toga očekivanje je da će doći do porasta kako zapošljavanja tako i porasta plaća što je vidljivo i kroz posljednje dvije godine kroz porast obračunanih i uplaćenih poreza.

Uz novu Odluku o socijalnoj skrbi koja je usvojeno jednoglasno, vijećnicu su usvojili i Program rada upravnih tijela i javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i školstvu, sportu, socijalnoj skrbi i turizmu za 2024. godinu. Usvojen je Program građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za iduću godinu, kao i Program održavanja komunalne infrastrukture i Opseg radova na održavanju uređenog građevinskog zemljišta u Gradu Požegi i prigradskim naseljima za 2024. godinu.

Gradsko vijeće usvojilo je i Izmjene i dopune Proračuna Grada Požege za 2023. godinu, kao i Izmjene Programa rada upravnih tijela i javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i školstvu, sportu, socijalnoj skrbi i turizmu za 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)