Utemeljena nagrada Matko Peić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

U povodu stote obljetnice rođenja akademika, književnika, povjesničara umjetnosti i slikara Matka Peića u Zagrebu je 19. travnja utemeljena „Nagrada Matko Peić“ koja će se dodjeljivati za najbolje putopise. Nagradu utemeljuje Društvo hrvatskih književnika i Grad Požega na inicijativu Milana Bešlića – prenosi Gradski muzej Požega.

Svečanost utemeljenja koja je održana u zagrebačkom restoranu Vallis Aurea ( nekada Kutjevo) u koju je gotovo svakodnevno zalazio Matko Peić počela je čitanjem ulomaka njegovih putopisa u interpretaciji glumice Luce Anić. Predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić istaknuo je kako najbolji hrvatski esejist zaslužuje da ima svoju nagradu te zahvalio na pokrenutoj inicijativi kao i Gradu Požegi što je prihvatio da u tome sudjeluje. Požeška Zlatna dolina iznjedrila je mnoge velikane, a među njima posebno mjesto, kako je naveo požeški gradonačelnik Željko Glavić, zauzima lik i djelo Matka Peića te će Grad svesrdno pomagati ovu književnu manifestaciju. Svoju podršku utemeljenju ove nagrade pružit će i Požeško-slavonska županija, kako je najavio Ferdinand Troha, zamjenik županice. Akademik Milko Jakšić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Požegi podsjetio je kako je Zavod ove godine već organizirao znanstveni skup povodom 100. obljetnice rođenja akademika Peića. Poručio je kako ga za Matka vežu posebne uspomene jer je njegova majka išla zajedno u školu s njim koji joj je za uspomenu darovao nekoliko svojih crteža. Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske podsjetio je koliko je Matko volio Požegu te kako je to pokazivao kroz riječ i sliku te da taj „slikar riječi“ u potpunosti zaslužuje da se po njemu nazove nagrada za najbolji putopis.
Milan Bešlić, inicijator utemeljenja nagrade zahvalio se svima koji su došli i podržali njegovu inicijativu, posebno Požežanima, u nadi da će zaživjeti i postati tradicionalna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *