Ovo su naše kovanice eura: Na 2 eura karta Hrvatske, na 1 euro kuna, na cente Tesla i glagoljica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Andrej Plenković predsjeda 14. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Na sjednici su predstavljeni odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica eura i centa.

Na kovanici od 2 eura bit će karta Hrvatske, na 1 euru kuna, na 50, 20 10 centi Nikola Tesla, na 5, 2 i 1 centu će glagoljicom pisati Hrvatska, objavio je Plenković.

Prvorangirane prijedloge prihvatilo je i Vijeće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.

Na kovanici od dva eura bit će ugraviran i Gundulićev stih “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

Kovanice prezentira Zvonimir Frka Petešić, koji predstavlja i nagrađene autore kovanica.

Nakon predstavljanja Boris Vujčić je najavio daljnju proceduru.

  • Sad ćemo izrađivati alate za kovanje ovih kovanica koje smo predstavili. Probno će se iskovati milijun komada svake kovanice. Bit će to veliki izazov, jer će za službeno uvođenje morati iskovati jako puno kovanica. Novčanice će se tiskati u inozemstvu, a tiskanje i kovanje novca koštat će preko 10 milijuna kuna – rekao je Vujčić.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je zakon o euru još 11 dana u javnom savjetovanju. Kaže kako ima puno komentara na koje će sve odgovoriti. Tijekom godine, prije uvođenja eura, mijenjat će se 42 zakona, kasnije još njih 36, a uz to i stotine podzakonskih akata – prenosi 24 sata.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika