Večeras pogledajte u nebo, stiže supermjesec! Takav spektakl ponovit će se tek za 14 godina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U noći na 1. kolovoza te 30 dana poslije na noćnom nebu će biti vidljiv supermjesec, spektakl koji će se ponoviti tek za 14 godina. Ako će biti vedro, vidjet ćete Merkur i Mars – prenosi 24 sata.

Supermjesec je pojam koji označava fenomen kada je Mjesec približi Zemlji na udaljenost manju od 360.000 kilometara. Tada je izrazito sjajan i na nebu djeluje puno veće, a plime i oseke su intenzivnije.

Znanstvenici su izračunali kako Mjesec tada djeluje 30 posto svjetliji u odnosu na udaljeniji položaj, a njegov disk djeluje 14 posto veći iako je to samo optička iluzija zbog zemaljskih krajolika u vidnom polju.

U noći na utorak Mjesec će biti na udaljenosti od 357.530 kilometara od Zemlje, a drugi put će za 30 dana biti nešto bliži, na 357.344 kilometara.

Astronomi kažu kako je rijetkost da se u istom kalendarskom mjesecu dvaput pojavi supermjesec te su zadnji put pojavu zabilježili 2018. godine. Talijanski astronom Gianluca Masi tvrdi kako će se ovaj fenomen sljedeći put ponoviti tek 2037., za 14 godina. Ako nebo bude vedro, dalekozorima i teleskopima promatrači će moći vidjeti značajke površine Mjeseca.

Osim supermjeseca, 1. kolovoza će se na nebeskom svodu lakše moći uočiti Merkur i Mars. Najbolje vrijeme za promatranje je od izlaska Mjeseca do njegova uzdizanja. Ove godine je prvi put supermjesec zasjao 3. srpnja.


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *