Veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj posjetio Požeško-slavonsku županiju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Županica Antonija Jozić ugostila je Nj.E. Ruaidhrija Dowlinga, veleposlanika Republike Irske u Republici Hrvatskoj te ga upoznala s razvojnim potencijalima županije. Istaknula je kako su se Hrvatskoj otvorile nove mogućnosti kada se prije deset godina pridružila u društvo država članica Europske unije, u kojemu se nalazi i Republika Irska – prenosi Požeško-slavonska županija.

Veleposlanik Dowling tom prigodom istaknuo je sličnosti između Irske i Hrvatske s naglaskom na velike potencijale u poljoprivredi i očuvanje kulture do koje čvrsto drže oba naroda. Naglasio je kako je suradnja između Hrvatske i Irske iznimno važna jer se njenim njegovanjem ostvaruju pozitivni učinci za stanovnike obje države, a vezano uz to, iskazan je i interes za budućom suradnjom.

Osim razgovora o poljoprivrednim potencijalima i kulturi, na sastanku je bilo govora i o važnosti ulaganja u obrazovanje i IT sektor u kojima je Požeško-slavonska županija također posljednjih godina učinila velike iskorake.

– Mi smo zauzeli čvrsti stav da se želimo profilirati kao županija znanja i županija koja će nagrađivati izvrsnost naše djece i mladih. S jednim od najviših županijskih stipendija koje dodjeljujemo studentima, a isto tako i stipendijama koje dodjeljujemo svim učenicima prvih razreda Poljoprivredno-prehrambene škole, želimo potaknuti naše mlade da ostanu živjeti i raditi u svojoj županiji. S druge strane, prepoznati smo i u svijetu IT-a u kojemu je Lipik učinio veliki vizionarski iskorak uspostavom Centra za umjetnu inteligenciju koji u ovom trenu upisuje petu generaciju polaznika na što smo također izuzetno ponosni – rekla je Jozić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *