Velika važnost “malih” projekata: “Raznovrsnim aktivnostima stvaramo dinamično okruženje”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Od samih početaka natječaja za udruge pa do danas Pleternica kao partner kroz svoj Poduzetnički centar aktivno radi na privlačenju sredstava i u civilnom sektoru kroz mnogobrojne udruge koje djeluju na pleterničkom području.

Na tragu otvorenja Muzeja bećarca, Javna ustanova raznim malim projektima širi važnost tradicionalnih instrumenata. Tako su, nakon uspješno završenog Tamburaškog kampa, na red došle gajde. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

  • U subotu 5. i nedjelju 6. studenog u prostorijama KUD-a „Orljava“ u Pleternici održat će se besplatna radionica i seminar tradicijskih instrumenata „Kaži mi, kaži od čega su gajde“ pod vodstvom poznatog graditelja i svirača tradicijskih instrumenata Stjepana Večkovića. Stjepan je član orkestra LADO, našeg jedinog nacionalnog folklornog ansambla. Središte pozornosti bit će usmjereno na učenje sviranja aerofonih instrumenata – gajdi, dvojnica i diplica, a za sudjelovanje u seminaru nije potrebno posjedovati instrumente. Važno je doći s voljom za učenje novih stvari – ističe Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica.

Danas je u provedbi i nekoliko ostalih projekata od kojih svakako treba izvojiti projekt Udruge Mladi za mlade koji sredstvima financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške rade na uspostavi kluba za mlade.

  • Projektom pod nazivom „Mladi u zajednici“ opremiti će se i uspostaviti klub za mlade kao dodatan sadržaj u gradu za mlade. Projektom se planira postizanje jačanja demokratske kulture, građanske svijesti i građanskog angažmana, sustavno pružanje podrške ranjivim skupinama kao i osnaživanje, promoviranje mobilizacije i angažmana građana, podržavanje partnerstva između OCD-a te podržavanje rada i širenje rada OCD-a građanima i lokalnim zajednicama – navode iz udruge.

Društvo naša djeca Pleternica provodi projekt pod nazivom Na mladima svijet ostaje. Partneri na projektu su Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Mladi za mlade Pleternice, Udruga Graničar Zagrađe, Javna ustanova Pleternica te NK Slavija. Projekt traje od 01.01.2022. do 31.12.2022. Ciljana skupina projekta su mladi u dobi od 15-30 godina te ostala populacija. Ukupna vrijednost projekta je 75.000,00 kn a financiran je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

  • Do kraja projekta želimo mlade mlade još bolje upoznati s temeljem vrijednosti života u ruralnim sredinama i seoskom načinu života. Slobodno vrijeme značajan je fenomen suvremenog društva mladih, jedan od središnjih problema današnjice i čimbenik koji može imati značajan udio u unaprjeđenju suvremene civilizacije i kulture. Upravo zbog toga se mlade želi potaknuti da izađu iz svojih zidova i aktivno sudjeluju u kulturnim, društvenim i sportskim sadržajima te kroz razne aktivnosti, radionice koje su još pred nama – navodi se u pozivu Društva naša djeca.

Dječji vrtić Tratinčica Pleternica provodi projekt „Zdravo zdravlje!“ čija je ukupna vrijednost 204.793,52 kn. Projekt je sufinancirala Zaklada Hrvatska za djecu s iznosom od 49.930,00 kuna. Provedba je započela 1.11.2021., a trajati će do 1.1.2023. godine. Aktivnosti na kojima se temelji projekt grupiraju se u dvije važne skupine jedna se odnosi na aktivnu tjelovježbu, a druga na usvajanje zdravih navika u prehrani. Navedene aktivnosti se provode s vrtićkom djecom starosti od 3 godine do polaska u školu.

  • Odgojiteljice su s djecom uspostavile svoj vlastiti „Zdravi vrt“ za svaku odgojno-obrazovnu skupinu o kojima su se zajedno brinuli i to kroz sadnju/sijanje povrća, održavanje, zalijevanje, gnojidbu i na kraju branje plodova i kuhanje zdravih obroka. Takav pristup od najranije dobi ostavlja pozitivne tragove i usvojene navike o pravilnoj prehrani, zdravijim životom, kreativnim načinom razmišljanja te ujedno i ekološkom osviještenosti – ističe voditeljica projekta Nikolina Hačka.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)