[VIDEO] RTL zavirio u nove prostore kaznionice Požega: Više nema čučavca, u sobama i telefon!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Zatvor kao Hilton, sve sobe imaju svoj sanitarni čvor, na raspolaganju će im biti i trgovina, a imat će i sobu za ljubavne posjete… Gotovo cijelog dana moći će biti u blagovaonici koja ima balkon i prostor za pušenje, a na raspolaganju će im biti i za šetnju te vježbu
Svaka soba različite su veličine i u svakoj je dovoljno svjetla. I baš tako bi trebali izgledati svi hrvatski zatvori – prenosi Danas.hr.

Upravitelj Kaznionice u Požegi Zvonimir Leopoldović ekskluzivno nas je uveo i pokazao nove prostore.
“Svaka prostorija ima televizor, redovne programe, plus dio satelitskih programa koji će se instalirati za potrebe zatvorenika stranaca. I na jednom kanalu će se puštati svi zakoni, propisi, podzakonski akti koji su vezani uz život i boravak zatvorenika u kaznionici”, pojašnjava nam Leopoldović.
Dodaje da i svaka soba ima svoj sanitarni čvor. “Napokon više nema čučavca”, otkriva nam.

Sve imaju i telefon. A njime se može razgovarati od 7 do 21 sata.
“Dobije se svoja šifra pomoću koje se oslobodi linija. Zovu se samo dozvoljeni brojevi u dozvoljeno vrijeme te u dozvoljenom trajanju, ali i novčanom iznosu koje ima na kartici”, pojašnjava detalje zvanja iz kaznionice Leopoldović.
No najtraženija je samica…
S time da postoje sobe za osobe s invaliditetom ili osobe starije dobi.

“Trenutno imamo jednu izuzetno staru zatvorenicu od 86 godina. Ona će biti smještena u posebnoj prostoriji, kako bi joj bilo lakše”, govori naš sugovornik. Ona je ujedno i najstarija zatvorenica.
Najmlađa ima 23 godine, a u prosjeku su 44 godina starosti.

Prije nego što usele zatvorenice, RTL je dobio ekskluzivnu priliku snimiti nove prostorije u Požegi. Kroz desetak dana selit će stotinjak žena koji se nalaze u kaznionici Požega. No, ono što je važno reći – one neće biti ovdje stalno, nego privremeno, dok se energetski ne obnove njihove prostorije u kojima se trenutačno nalaze.
Plan je potom useliti muške zatvorenike.

A tu postoji i kula “Matovilka”, tu je frizerski salon otvoren prije četiri godine. Ime su mu dale zatvorenice na javnom natječaju.
Ksenija Vuković je voditeljica odjela tretmana Kaznionice u Požegi i otkriva nam da je bilo različitih prijedloga za ime te taj salon zatvorenice koriste svaki dan.
“Za zahtjevnije aktivnosti nam dolazi frizerka iz grada”, kaže nam.

S obzirom na najmodernije uvjete do sad, svi jedva čekaju preseliti se.
Na pitanje, znaju li zatvorenice što ih sve čeka, Leopoldović kaže da znaju. “Dio žena je bio angažiran na čišćenju i uzbuđene su što će se preseliti jer su ovi uvjeti bitno bolji”, kaže nam.

Moderna će im biti i trgovina s 300-tinjak predmeta gdje se smije potrošiti oko 30 eura dnevno. Gotovo cijelog dana moći će biti u blagovaonici gdje, osim balkona, imaju i prostor za pušenje. A u prizemlju dodatni prostor za šetnju i vježbu. Tu je i soba za ljubavne posjete.
“Svi hodnici, zajedničke prostorije, šetalište, vanjski krug, se nalaze pod videonadzorom”, govori nam Ksenija Vuković.
Adaptacija zatvora počela je u svibnju. I predviđena je za 134 osobe.
Cijeli video možete pogledati OVDJE.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *