“Vila Velebita” gostovala u Rumi na proslavi 120 godina postojanja HKPD “Matija Gubec”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


“U nedjelju 26. studenog 2023. Zbor “Vila Velebita” gostovao je u Rumi na proslavi 120 godina postojanja društva Matija Gubec iz Rume. Uz mnoge ličke i slavonske pjesme otpjevali smo i Vilu Velebitu. Bilo je nezaboravno” – poručila je tajnica Vile Velebite Anđa Gitt.

ODRŽAN KONCERT HKPD MATIJA GUBEC
( Preuzeto sa stranica Župe Uzvišenja Svetog Križa Ruma )
Sinoć je pred publikom velike sale Kc “Brana Crnčević” održan koncert HKPD “Matija Gubec” povodom 120 godina postojanja i rada. Društvo je osnovano daleke 1903. godine, za to vreme postojalo je mnoštvo sekcija u njegovom okrilju, ali je okosnica ipak bio i ostao Veliki tamburaški orkestar čiji je sinoćnji nastup bio izuzetan i ulio je novu nadu i snagu za očuvanjem kulture i umetnosti i svih onih vrednosti koje ljude čine ljudima.
Na početku je goste pozdravio predsednik Društva, Zdenko Lanc. Imali smo i veliku čast i sreću da nam se obratio i biskup srijemski koadjutor, monsinjor Fabijan Svalina, koji je pozdravio gostujuće društvo, LZD “Vila Velebita” iz Požege, domaćina i sve prisutne, i svojim riječima i prisustvom blagoslovio rad HKPD “Matija Gubec”, ali, rekli bismo, i život celokupne zajednice, dajući joj do znanja da joj je podrška u istrajavanju na dobrom putu pravih vrijednosti. Koncertu je prisustvovao i rumski župnik, preč. Josip Ivešić.
Publiku i domaćina slavljenika pozdravile su i ličnosti iz javnog i političkog života RS i RH, kao i predstavnica gostujućeg društva “Vila Velebita”, koje je svojim nastupom i započelo sinoćnji koncert.
Glazbeno društvo “Vila Velebita” osnovano je 1998, najprije kao pjevačka skupina, koja kasnije prerasta u respektabilni pjevački zbor sa tamburaškom pratnjom. Nastupaju širom Hrvatske i izvan njenih granica, i dobitnici su prestižnih nagrada. Njeguju izvornu ličku i slavonsku glazbenu baštinu, starogradske melodije i evergrin. Zborom i orkestrom upravlja prof. dr Valentin Petranović, a predsednik društva od njegovog osnivanja do danas je prof. dr Josip Fajdić.

Domaćin i slavljenik, orkestar “Matije Gupca”, do sada je imao niz zapaženih nastupa, u Zagrebu, Požegi, Slavonskom Brodu, Našicama, Županji, Vukovaru i drugim mestima. Ranijih godina, orkestar je redovno nastupao na brojnim festivalima – u Zmajevu, Sremskoj Mitrovici, Deronjama i mnogim drugim. Suosnivači su Festivala hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku i Festivala tamburaških orkestara Srbije u Rumi. Redovito sudjeluju na susretima društava koja nose ime Matije Gupca, a ima ih devet, iz RH, RS i BiH, kao i na susretima hrvatskih srijemskih društava u okviru manifestacije “Srijemci Srijemu”. Snimili su dva CD-a, od kojih je jedan sa autorskim skladbama dirigenta orkestra Josipa Jurce. Orkestrom sada diriguje Dragutin Škrobot, koji je uradio i većinu aranžmana za kompozicije koje smo imali priliku i zadovoljstvo da slušamo na koncertu posvećenom 120-godišnjici od osnivanja društva.
Vokalni solisti bili su: Milica Atanacković, Darko Matešić, Dragutin Škrobot, Katarina Atanacković i Marija Ratančić, a za kraj je, umesto rastanka, poklon do nekog narednog susreta, bila dobro poznata kompozicija Josipa Jurce u izvedbi Dušana Stupara – Moj kićeni Srem – bez koje se ne da zamisliti kraj koncerta HKPD Matija Gubec iz Rume.
Nadamo se i želimo da kraja nema, samo novih početaka, uz Božju pomoć.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)