“Vila Velebita” gostovala u Rumi na proslavi 120 godina postojanja HKPD “Matija Gubec”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


“U nedjelju 26. studenog 2023. Zbor “Vila Velebita” gostovao je u Rumi na proslavi 120 godina postojanja društva Matija Gubec iz Rume. Uz mnoge ličke i slavonske pjesme otpjevali smo i Vilu Velebitu. Bilo je nezaboravno” – poručila je tajnica Vile Velebite Anđa Gitt.

ODRŽAN KONCERT HKPD MATIJA GUBEC
( Preuzeto sa stranica Župe Uzvišenja Svetog Križa Ruma )
Sinoć je pred publikom velike sale Kc “Brana Crnčević” održan koncert HKPD “Matija Gubec” povodom 120 godina postojanja i rada. Društvo je osnovano daleke 1903. godine, za to vreme postojalo je mnoštvo sekcija u njegovom okrilju, ali je okosnica ipak bio i ostao Veliki tamburaški orkestar čiji je sinoćnji nastup bio izuzetan i ulio je novu nadu i snagu za očuvanjem kulture i umetnosti i svih onih vrednosti koje ljude čine ljudima.
Na početku je goste pozdravio predsednik Društva, Zdenko Lanc. Imali smo i veliku čast i sreću da nam se obratio i biskup srijemski koadjutor, monsinjor Fabijan Svalina, koji je pozdravio gostujuće društvo, LZD “Vila Velebita” iz Požege, domaćina i sve prisutne, i svojim riječima i prisustvom blagoslovio rad HKPD “Matija Gubec”, ali, rekli bismo, i život celokupne zajednice, dajući joj do znanja da joj je podrška u istrajavanju na dobrom putu pravih vrijednosti. Koncertu je prisustvovao i rumski župnik, preč. Josip Ivešić.
Publiku i domaćina slavljenika pozdravile su i ličnosti iz javnog i političkog života RS i RH, kao i predstavnica gostujućeg društva “Vila Velebita”, koje je svojim nastupom i započelo sinoćnji koncert.
Glazbeno društvo “Vila Velebita” osnovano je 1998, najprije kao pjevačka skupina, koja kasnije prerasta u respektabilni pjevački zbor sa tamburaškom pratnjom. Nastupaju širom Hrvatske i izvan njenih granica, i dobitnici su prestižnih nagrada. Njeguju izvornu ličku i slavonsku glazbenu baštinu, starogradske melodije i evergrin. Zborom i orkestrom upravlja prof. dr Valentin Petranović, a predsednik društva od njegovog osnivanja do danas je prof. dr Josip Fajdić.

Domaćin i slavljenik, orkestar “Matije Gupca”, do sada je imao niz zapaženih nastupa, u Zagrebu, Požegi, Slavonskom Brodu, Našicama, Županji, Vukovaru i drugim mestima. Ranijih godina, orkestar je redovno nastupao na brojnim festivalima – u Zmajevu, Sremskoj Mitrovici, Deronjama i mnogim drugim. Suosnivači su Festivala hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku i Festivala tamburaških orkestara Srbije u Rumi. Redovito sudjeluju na susretima društava koja nose ime Matije Gupca, a ima ih devet, iz RH, RS i BiH, kao i na susretima hrvatskih srijemskih društava u okviru manifestacije “Srijemci Srijemu”. Snimili su dva CD-a, od kojih je jedan sa autorskim skladbama dirigenta orkestra Josipa Jurce. Orkestrom sada diriguje Dragutin Škrobot, koji je uradio i većinu aranžmana za kompozicije koje smo imali priliku i zadovoljstvo da slušamo na koncertu posvećenom 120-godišnjici od osnivanja društva.
Vokalni solisti bili su: Milica Atanacković, Darko Matešić, Dragutin Škrobot, Katarina Atanacković i Marija Ratančić, a za kraj je, umesto rastanka, poklon do nekog narednog susreta, bila dobro poznata kompozicija Josipa Jurce u izvedbi Dušana Stupara – Moj kićeni Srem – bez koje se ne da zamisliti kraj koncerta HKPD Matija Gubec iz Rume.
Nadamo se i želimo da kraja nema, samo novih početaka, uz Božju pomoć.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *