Vincelovo kod Vlade Milkovića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

”Ako se na Vincu topi snig vino će biti dobro. Koliko dana popije tog dana vinogradar taki će mu bit i rod. Kad je Vincet, ako je kiša padala onda su kazali: “No, sad bude vino!” Ako nije bilo, ako suša bila: “No, kaže, ne bu vino! Ako kaplje voda sa strehe, onda će bit mlogo vina. Ako na svetog Vinka sunce peče, obilno vino u bačve poteče.”

Danas je sveti Vinko, blagdan i zaštitnik svih vinogradara i voćara. Proslava svetog Vinka stari je tradicijski običaj koji se u Hrvatskoj obilježava 22. siječnja, a kojim se označava početak nove vinogradarske godine.

Vincelovo je jedan od pet vinogradarskih zapovjednih blagdana, a u čast njega se vinogradari sastaju u svojim vinogradima, odlaze od podruma do podruma i slave. Odrežu vinovu lozu, stave je u vodu te iz pupoljaka predviđaju kakav će biti urod grožđa. Običaj je objesiti kulen, kobasicu ili slaninu na na kolac da budu toliki grozdovi kao navedeni suhomesnati proizvodi. U nekim krajevima, posebice Zagorju kažu: Ak’ za Vincekovo sunce svetli, bit će vina u kleti!

Danas je Vincelovo obilježeno i u vinogradu Vladimira Milkovića u Pleternici u znatnije manjem broju uzvanika nego prijašnjih godina, primarno radi mjera zaštite od pandemije Covid-19.

Današnjoj proslavi uz vino, pečenku i suhomesnate proizvode sudjelovali su većinom oni koji su pomagali u berbi, kao i članovi Gradske straže Požega kojoj je Milković zapovjednik.

Uz čašicu razgovora, prisutni su opustili grlo i zapjevali.

Svima koji nose ime Vinka ili Vinko, ovim putem redakcija Požeški.hr portala želi sretan imendan!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika