Vjeronaučno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola Požeške biskupije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije, Agencije za odgoj i obrazovanje i županijskih ureda za društvene djelatnosti, 16. ožujka 2023. održano je biskupijsko (županijsko) natjecanje iz vjeronauka za osnovne te trogodišnje i četverogodišnje srednje škole na području Požeške biskupije. Natjecanje je za osnovne škole održano u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi, a za srednje škole u Katoličkoj gimnaziji u Požegi. Tema natjecanja bila je „Naša draga svetišta.“

Biskupijskom natjecanju prethodila su školska natjecanja u šest županija na kojima se prostire Požeška biskupija, a sudjelovale su 44 osnovne škole, 14 četverogodišnjih i 3 trogodišnje srednje škole. Na temelju postignutih rezultata na školskom natjecanju na biskupijsko natjecanje plasiralo se dvanaest ekipa osnovnih škola: Osnovna škola „Mato Lovrak“, Nova Gradiška; Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera, Đurđenovac; Osnovna škola Gradina; Osnovna škola Vladimira Nazora, Daruvar; Osnovna škola braće Radića, Pakrac; Osnovna škola Voćin; Osnovna škola „Matija Gubec“, Cernik; Osnovna škola kralja Tomislava, Našice; Osnovna škola Novska; Osnovna škola „Matija Antun Relković“, Davor; Katolička osnovna škola u Požegi i Osnovna škola Julija Kempfa, Požega.

Biskupijskom natjecanju iz vjeronauka za trogodišnje srednje škole pristupile su: Obrtnička škola, Požega; Industrijsko-obrtnička škola, Slatina i Ekonomska škola, Požega, a za četverogodišnje srednje škole: Gimnazija Nova Gradiška; Katolička gimnazija s pravom javnosti, Požega; Gimnazija, Požega; Elektrotehnička i ekonomska škola, Nova Gradiška; Srednja škola Pakrac; Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici; Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice; Srednja škola Novska i Srednja škola Marka Marulića, Slatina.

Svi sudionici natjecanja okupili su se najprije u Dvorani sv. Terezije Avilske gdje ih je, nakon molitve, u ime škola domaćina pozdravio Frano Barišić, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi te im izrazio dobrodošlicu. Predstojnik biskupijskog Katehetskog ureda Marijan Pavelić zahvalio je svima koji su uključeni u organizaciju biskupijske razine natjecanja iz vjeronauka, napose školama domaćinima i članovima povjerenstava za provedbu natjecanja. Čestitao je vjeroučenicima i mentorima na postignutim dosadašnjim rezultatima te im zaželio puno uspjeha u natjecanju. Okupljene je pozdravio i Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice, izražavajući dobrodošlicu u grad Požegu, osobito sudionicima iz drugih županija, uz želje za što bolji uspjeh u natjecanju. Potom je dramska družina Katoličke gimnazije u Požegi pod vodstvom prof. Marijane Ćorluke izvela scenski prikaz „Revolucija“. Zatim su predsjednici Povjerenstava za provođenje biskupijskog natjecanja – za osnovne škole Miroslav Peroutka, a za srednje škole Vesna Hodak – dali upute za daljnji tijek natjecanja.

Nakon provedenog natjecanja, proglašene su najuspješnije ekipe. Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila je OŠ „Mato Lovrak“ Nova Gradiška (vjeroučenici Ella Conjar, Nikola Lovrić, Korina Ljubičić, Marta Pernar i mentorica Andrijana Petrović). Drugo mjesto je osvojila OŠ Vladimira Nazora, Daruvar (vjeroučenici Marija Arabadžić, Marina Bartoniček, Ivan Nehvatal, Ana Šugić i mentorica Tihana Petković). Treće mjesto osvojila je OŠ „Matija Gubec“ Cernik (vjeroučenici Klara Kulić, Fran Miškulin, Matej Podkonjak, Lucija Sokić i mentorica Ksenija Savi).

U kategoriji trogodišnjih srednjih škola prvo mjesto je osvojila Obrtnička škola Požega (vjeroučenici Karlo Bušić, Katarina Pavlić, Vinko Peula, Anamaria Skorup i mentor Jozo Glibo) dok je u kategoriji četverogodišnjih srednjih škola prvo mjesto osvojila je Gimnazija Nova Gradiška (vjeroučenici Edi Conjar, Monika Delić, Domagoj Ivanišević, Nastja Lovrić i mentor Marko Milaković). Drugo mjesto osvojila je Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi (vjeroučenici Ana Lisec, Ljubica Marković, Nina Milevoj, Robert Valenta i mentor Tomislav Dokoza), a treće mjesto Gimnazija Požega (vjeroučenici Klara Filić, Helena Jelčić, Gabriel Rašić, Leona Zorić i mentor Ivo Grbeš).

Predstojnik Katehetskog ureda Marijan Pavelić čestitao je najuspješnijima, a jednako tako i ostalim ekipama, udijelivši im priznanja kao uspomenu za sudjelovanje na biskupijskom natjecanju iz vjeronauka.

Najuspješnije ekipe osnovnih i četverogodišnjih srednjih škola te prvu ekipu trogodišnjih srednjih škola zajedno s vjeroučiteljima mentorima u Biskupskom domu primio je požeški biskup Antun Škvorčević. Pozdravljajući ih i izražavajući radost zbog susreta, biskup je vjeroučenicima čestitao što su se u natjecanju iz vjeronaučnog znanja svrstali među pobjednike. Istaknuo je kako osim natjecanja znanja postoje i druga natjecanja, među njima i u sportskim vještinama, a najvažnije natjecanje odvija se u vrlinama. Spomenuo je da se pobjednici u vrlinama odlikuju dobrotom, plemenitošću, spremnošću za pomaganjem, što su vještine srca. Potaknuo ih je da se još snažnije uključe u natjecanje u dobru i plemenitosti u svojim školama i obiteljima te na taj način učine svijet i našu hrvatsku domovinu boljima. Naglasio je kako se i u vlastitim opredjeljenjima za različita zvanja valja ravnati vrlinama, a najizazovnija su ona u kojima čovjek daruje cijelog sebe za drugoga, kao što je učinio Isus Krist kad je položio sebe za nas u smrt. Dodao je da je jedno od takvih zvanja svećeničko i redovničko. Pozvao je mlade vjeroučenike neka dopuste Bogu da im pokaže put te se opredijele za ono zvanje u kojem će njihovo traganje za smislom naći ispunjenje. Na kraju biskup je zahvalio vjeroučenicima što su zajedno sa svojim vjeroučiteljima mentorima odlučili sudjelovati na vjeronaučnom natjecanju znanja te im čestitao na postignutom uspjehu. Zazvao je Božji blagoslov na njih i sva njihova nastojanja te im uručio monografiju o požeškoj Katedrali, tiskanu prigodom 25. obljetnice Požeške biskupije.

Pobjedničke ekipe biskupijskog natjecanja iz vjeronauka iz osnovne i srednje škole predstavljati će Požešku biskupiju na državnoj Vjeronaučnoj olimpijadi koja će se održati od 8. do 10. svibnja 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)