Vlada usvojila nove kazne za prekršaje, drastično su veće od dosadašnjih

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Na današnjoj sjednici Vlada RH usvojila je prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojemu se kazne za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, penju na od 700 do 4000 eura.

“S obzirom da važeći zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i u odnosu na visinu predviđenih kazni ne postiže u punom opsegu opću svrhu izricanja prekršajno-pravnih sankcija, predlaže se izmjena na način da se samo povećaju kazne za pojedine vrste prekršaja kako bi bile prilagođene zahtjevima vremena i imale odvraćajući učinak na počinitelje prekršaja, i to na način da se ujednačavaju sa kaznama za slične prekršaje iz drugih zakona”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kazao je kako će se uvesti različiti rasponi kazni “ovisno o težini prekršaja”.

Zakon će se u Hrvatskom saboru naći po hitnom postupku, a prema prijedlogu, iznosi kazni koje su se do sada kretale između 20 i 170 eura sada se drastično podižu, piše Index.

Za grupu najtežih prekršaja predlažu se kazne koje će iznositi od 700 pa sve do 4000 eura. Među njih spadaju i prekršaji remećenja javnog reda i mira isticanjem ili nošenjem simbola, izvođenje, reproduciranje pjesama skladbi i tekstova, slika, crteža, drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti i, među ostalim, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja. 

Za teške prekršaje, među kojima su tučnjava i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, predviđene su kazne od 300 do 2000 eura. 

Iznosima od 200 do 1000 eura kaznit će se počinitelji prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana i, među ostalim, oni koji se na javnom mjestu odaju pijančevanju ili konzumaciji opojnih droga. 

Novčane kazne za skitnju, prosjačenje, odavanje prostituciji, preprodaju ulaznica za sportske priredbe, kršenje zabrane zadržavanja, fotografiranja ili skiciranja na određenom mjestu te za omalovažavanje domaćeg novca u optjecaju ne mijenjaju se, rekao je Božinović te dodao da će se time baviti posebna međuresorna skupina koja će raditi na temeljitoj reviziji postojećeg Zakona protiv javnog reda i mira. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *