Vojnić: „ Poželjeli smo dovesti našu djecu kako bi vidjeli da kulturna baština može biti dio modernog društva“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Prilikom boravka u Požeško-slavonskoj županiji, koji je potaknut potpisom Sporazuma o suradnji, izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji posjetilo je neke od kulturnih ustanova ovoga kraja – prenosi Požeško-slavonska županija.

– Najsnažniji dojam na nas, što sam već spomenula i prilikom potpisivanja sporazuma, je zaista jedno veliko zajedništvo koje ovdje postoji i na kojemu i mi radimo. U Požeško-slavonskoj županiji, županica, gradonačelnici i načelnici donijeli su zajedničku odluku o potpori Hrvatima u Srbiji i nama to u simboličnom smislu jako puno znači, a po svemu što smo vidjeli, velika suradnja postoji i prilikom kreiranja sadržaja i projekata u ovoj županiji – rekla je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Prilikom obilaska, među ostalim, izaslanstvo predvođeno predsjednicom Vojnić, posjetilo je Gradsku knjižicu Požega, okarakteriziravši ju kao blago nevidljivo s ulice, a potom su se u Požeškoj kući upoznali s dugom i bogatom poviješću središta županije – interpretiranom na moderan način.

Također, posjetili su i Muzej bećarca u Pleternici gdje su osim istraživanja svijeta bećarca, prisustvovali i otvorenju Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva koje zajedničkim snagama organiziraju gradovi Pleternica i Novska i u sklopu kojih je održan okrugli stol pod nazivom „Glagoljica, pismo koje spaja“.

– Osim velikog gostoprimstva i ljubaznosti zaista smo osjetili kako su ljudi koji ovdje rade posvećeni idejama, vjeruju u to što rade i imaju viziju kako razviti Požeško-slavonsku županiju. Dojmio nas je taj veliki entuzijazam i uistinu smo poželjeli dovesti i našu djecu kako bi vidjeli da kulturna baština može biti dio modernog društva i nešto s čim se možemo ponositi. Svi sadržaji i znamenitosti koje nam je županica Jozić pokazala prikazani su na moderan način, od toga da kada posjetiš Gradsku knjižnicu Požega poželiš čitati knjigu svaki dan, učiti o povijesti Požege sa svim čulima u Požeškoj kući, do toga da dobiješ želju smišljati svoje vlastite bećarce u Pleternici – zaključila je Vojnić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *