Vozači oprez – divljač na cesti!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Upozoravamo vozače na maksimalan oprez na cestama pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima

I nadalje  se na  području Policijske uprave požeško-slavonske  bilježi veliki broj slučajeva sudara vozila sa životinjama na cesti. Tako je od 1. siječnja 2023. do danas zabilježeno  ukupno 118 takvih sudara.

Najveći broj čine naleti na srneću divljač, pa je tako zabilježeno 86 naleta. Zabilježeno  je i 10 naleta na jelena, sedam  na psa, četiri  na jazavca, tri na divlju svinju i zeca, po dva naleta na lisicu i mačku te jedan nalet na nepoznatu životinju.

Najviše takvih događaja zabilježeno je na području u nadležnosti Policijske postaje Požega  50,  zatim na području Policijske postaje Pleternica 44, dok je na području Policijske postaje Pakrac zabilježeno 24 naleta vozila na životinje. Na Državnoj cesti DC38 (Pakrac-Požega) dogodilo se 17, a na Državnoj cesti DC51 (Požega-Brestovac) šest naleta vozila na divljač.

Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovoran je vlasnik životinje.

Kako bi se izbjegli ovakvi  događaji,  upozoravamo vozače na maksimalan oprez na cestama pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Također,  upozoravamo vozače na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj.

Također i vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 30,00 eura – priopćili su iz PU požeško-slavonske.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)