Vozači oprez – divljač na cesti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Na prometnicama na području Policijske uprave požeško-slavonske od početka godine do danas zabilježeno je šest sudara vozila sa životinjama na cesti.

Događaji su evidentirani u jutarnjim i večernjim satima i to u mjestima Bektež, Biškupci, Pasikovci i između mjesta Kaptol i Ramanovci, Velika i Kaptol te Skenderovci i Vilić Selo. Najveći broj čine naleti na srneću divljač, pa je tako zabilježeno četiri naleta, a zabilježili smo i po jedan nalet na jelena i psa. Tijekom 2023. na području Policijske uprave požeško-slavonske dogodila su se ukupno 302 sudara vozila sa životinjama na cesti.

Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovoran je vlasnik životinje.

Kako bi se izbjegli ovakvi  događaji,  upozoravamo vozače na maksimalan oprez na cestama pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Također,  upozoravamo vozače na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj.

Također i vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 30,00 eura.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *