Vrijedni učenici Gimnazije Požega posjetili osnovne i srednje škole te Dom za starije nemoćne u Požegi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Nakon uspješno organiziranog noćnog čitateljskog susreta koji se održao 4. studenog 2022. godine u školskoj knjižnici pod nazivom Ubojiti tulum s(l)ova, Gimnazija nastavlja s organizacijom čitanja gimnazijalaca na javnim mjestima. Tulum s(l)ova spoj je noćnih čitateljskih susreta u školskim knjižnicama i čitanja na javnim mjestima, ustanovama, udrugama i poduzećima. Namijenjen je učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te 1. i 2. razredima srednje škole jer je to razdoblje života kada učenici prestaju redovitije čitati. Projekt se u Gimnaziji provodi od šk. god. 2017./2018., a školski je tim za provođenje projekta sastavljen od izvannastavnih aktivnosti: Gim-lit (literarna skupina), Mladi knjižničari, KRUG, Muzejsko-galerijska skupina, Engleski klub, Medijsko- novinarska družina i Gim-film na čelu sa svojim profesoricama voditeljicama aktivnosti. Ciljevi su projekta razvijanjem navike čitanja iz užitka olakšati učenicima razvoj vještine informacijskog čitanja koje je preduvjet za uspješan život i
adaptaciju za cjeloživotno učenje.

Tijekom svibnja i lipnja 2023. godine organizirane su četiri aktivnosti čitanja na javnim mjestima. Mladi su knjižničari u dva navrata posjetili učenike nižih razreda Osnovne škole Julija Kempfa, članovi Gim-lit skupine čitali su učenicima Ekonomske škole u Požegi, a članovi Medijsko-novinarske skupine čitali su štićenicima Doma za starije i nemoćne u Požegi. Na taj su način u projektu čitali različitim dobnim skupinama (djeca, mladi, starije osobe). Uz aktivnosti čitanja organizirane su i literarne radionice te donacija knjiga. Literarci u gostima
Učenice Marija Čokrlić, Mia Martinović i Marta Čiko sa svojom su voditeljicom profesoricom Kristinom Lešić posjetile Ekonomsku školu u Požegi. Susret se održao 11. svibnja 2023. godine u trajanju jednog školskog sata uz program čitanja vlastitih literarnih tekstova te provođenja triju radionica kreativnog pisanja s učenicima. U susretu je sudjelovalo ukupno 27 sudionika (22 učenika Ekonomske škole i njihova profesorica Marija Šag-Sadilek). Once upon a time… Učenice 1. razreda Nina Gadžić, Nera Bakić i Veronika Vidmar čitale su bajku i basnu učenicima 1. i 2. razreda produženog boravka u OŠ Julija Kempfa. Školske knjižničarke Anamarija Ivčetić i Ivana Kajinić Čenić dogovorile su suradnju s učiteljicama Anitom Franjić i Valentinom Legac te ravnateljicama obiju škola.

Nakon uvodnog razgovora i motivacije za učenike, slijedilo je čitanje bajke Crvenkapica, ali na engleskom jeziku, Litlle Red Riding Hood te Ezopove basne o Lavu i Mišu, The Lion and the Mouse. Učenici su pozorno slušali te gledali slike koje prate radnju na pametnoj ploči. Nakon čitanja, slijedio je razgovor s knjižničarkom o tome kako su im se svidjele bajka i basna te jesu li prepoznali neke riječi. Zatim su rješavali radne listiće gdje su trebali spojiti riječi sa sličicom. U tome su im pomagale gimnazijalke. Po završetku zadatka, učenici su na poleđini listića nacrtali ono što im se najviše svidjelo u pričama. Mali su đaci bili oduševljeni posjetom jer jako vole slikovnice, a još više vole kad im se čita i to s užitkom! Srdačan susret sa starijima Članovi Medijsko-novinarske skupine u sastavu Filip Odobašić, Dana Damjanović, Leona Pospišil, Irma Tir i Marija Maglajić u pratnji profesorice Marije Mrkojević posjetili su Dom za starije i nemoćne u Požegi. Susret se održao uz dogovor i suradnju s glavnom medicinskom sestrom Majom Župan. Okupio se popriličan broj zainteresiranih štićenika Doma. Učenici su čitali kratke priče suvremenih književnika poput Ephraima Kishona, Itala Calvina, Ivane Bodrožić, a bilo je tu i autorskih radova poput zavičajnog putopisa Blatnim stazama papučkim (Marija Maglajić). Učenici i njihova pratnja bili su oduševljeni toplom dobrodošlicom koju su im priredili u Domu.
Na kraju čitanja, čitaonici Doma učenici Gimnazije i njihove profesorice donirale su knjige. Učenici i njihove mentorice ovu školsku godinu privode kraju obogaćeni navedenim susretima sa željom da se oni nastave i u idućoj školskoj godini.

Tekst: Medijsko-novinarska skupina
Fotografije: različiti autori (I. Kajinić Čenić, A. Ivčetić, K. Lešić, M. Mrkojević)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *