Za pet slavonskih županija dodijeljeni ugovori “teški” 28 milijuna kuna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković zajedno sa županicom Požeško-slavonske županije Antonijom Jozić, uz nazočnost Željke Gudelj-Velaga, ravnateljice Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, te predstavnika jedinica lokalne samouprave, u Velikoj županijskoj vijećnici, dodijelila je nove ugovore poljoprivrednim proizvođačima iz Programa ruralnog razvoja za područje pet slavonskih županija, čime su u Požeško-slavonsku, Osječko-baranjsku, Brodsko-posavsku, Virovitičko-podravsku i Vukovarsko-srijemsku županiju dodijeljeni ugovori u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore veće od 28 milijuna kuna – prenosi PSŽ.

Korisnici podmjere 4.1.1. – „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“, ostvarili su potporu uz pomoć koje će realizirati nove objekte, linije za doradu sjemenske robe i nabavu poljoprivredne mehanizacije, ukupno vrijednu 14 milijuna kuna. Potporama kroz podmjeru 6.1.1. – „Potpora mladim poljoprivrednicima“, ukupne vrijednosti 6,4 milijuna kuna proširit će i modernizirati svoje vinogradarske i vinarske, povrtlarske i stočarske proizvodnje, dok će ugovori vrijedni ukupno 6,9 milijuna kuna iz podmjere 6.3.1. – „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ malim poljoprivrednicima pomoći da digitaliziraju, unaprijede i prošire stočarske i voćarske proizvodnje, ali i započnu koristiti obnovljive izvore energije.

U Požeško-slavonsku županiju dodijeljeno je ukupno 18 ugovora, u Brodsko-posavsku županiju 15 ugovora, Osječko-baranjsku 16 ugovora, u Virovitičko-podravsku županiju 10 ugovora, te u Vukovarsko-srijemsku županiju 25 ugovora.

Tijekom svečane dodjele ugovora ministrica Vučković naglasila je kako Vlada Republike Hrvatske snažno podupire ovo područje što dokazuje i projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kao i sva ulaganja u poljoprivredu putem Programa ruralnog razvoja kroz koji je u pet slavonskih županija ugovoreno više od 7 milijardi kuna potpore, od kojih je 5,9 milijardi kuna isplaćeno, dok ukupni iznos isplaćene potpore za hrvatsku poljoprivredu iz Programa ruralnog razvoja iznosi više od 17 milijardi kuna.

Županica Antonija Jozić ovom prigodom istaknula je kako je poljoprivreda 21. stoljeća već prisutna u Hrvatskoj, kao i među svim poljoprivrednim proizvođačima, vrijednim ljudima koji ostvaruju dohodak svome kućanstvu, ali i stvaraju nove vrijednosti na području Slavonije.

„Iskrene čestitke svima vama koji ste ostvarili mogućnost korištenja bespovratnih sredstava iz mjera ruralnog razvoja. Hvala Ministarstvu poljoprivrede na svim onim potporama i pomoćima koje pruža poljoprivrednicima posebice u ovo teško vrijeme kada se svi skupa nosimo s povećanjem cijena energenata i općenito rastom cijena. Hvala i Vladi Republike Hrvatske koja čini sve kako bi naša Slavonija ponovno bila zlatna i hvala vama što ste odabrali Požegu i Požeško-slavonsku županiju kako bi ove vrijedne ugovore uručili našim vrijednim poljoprivrednicima.“ – rekla je ponosno županica Jozić.

Ministrica poljoprivrede ovom prigodom istaknula je kako se na današnjem događanju većina dodijeljenih Odluka odnosi na provođenje mjere 6. Programa ruralnog razvoja koja je indikator interesa za sve one koji žele započeti poljoprivredu.

„Ona je za nas pokazatelj broja onih koji su spremni ne samo započeti nego se baviti i drugim dodatnim poslovima diverzificirane djelatnosti putem nekih posebnih operacija. Bez toga svega nema atraktivnijeg života u ruralnom prostoru i ostanka mladih. Bez toga nema brisanja granica između onoga što je danas popularno i što privlači mlade između naših urbanih jezgri i našeg ruralnog prostora bez čije vitalnosti nema ni budućnosti Hrvatske.“ – istaknula je ministrica Vučković.

„Kada govorimo o programu ruralnog razvoja na području Požeško-slavonske županije do danas je iz ovoga programa ugovoreno projekata i dano potpora u vrijednosti nešto većoj od 560 milijuna kuna. Veliki dio tih sredstava je isplaćen što govori da poljoprivrednici ispunjavaju većim dijelom svoje investicijske projekte unatoč tome što se suočavamo s različitim krizama koje nismo očekivali. Posljednjih godina suočavamo se s velikim krizama koje su tržišne i zdravstvene naravi, a osim što izazivaju neizvjesnost kod svih građana, kad govorimo o gospodarstvu, gotovo uvijek i u klimatskim i tržišnim poremećajima uvijek stradavaju poljoprivrednici.“ – rekla je ministrica te naglasila kako je Ministarstvo, pri posljednjem paketu pomoći Vlade RH vrijedim gotovo 21 milijardu kuna, a koji se najvećim dijelom odnosi na ublažavanje troškova rasta energije, pripremilo zaključke o posebnim dodatnim mjerama pomoći koji će se odnositi na poljoprivrednike.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *