Za požešku bolnicu Državna revizija svoje je rekla: Dobiveno je bezuvjetno mišljenje!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Mali je broj bolničkih ustanova koje se mogu pohvaliti bezuvjetnim mišljenjem Državne revizije koja „pročešlja“ i onaj najmanji dokument kako bi se utvrdila zakonitost poslovanja, bilo da se radi o financijskim izvještajima ili usklađenosti poslovanja. Za razliku od drugih, Opća županijska bolnica Požega, kojoj je na čelu mladi i agilni ravnatelj dr.sc. Ivan Vukoja ima razloga za zadovoljstvo – prenosi Požega.eu.
Valja se prisjetiti, s odmakom vremena, kako je bilo raditi u uvjetima korone i vremenu kada je bilo gotovo opsadno stanje u bolničkoj ustanovi. Uspjeli su svi bolnički djelatnici odgovoriti na sve potrebe i izdržali što govori o predanosti i odgovornosti prema radu. Uzimajući sve to u obzir trebalo je održati poslovanje bolničke ustanove u zakonskim okvirima u čemu je uspio aktualni ravnatelj dr.sc. Ivan Vukoja sa svojim suradnicima, a kao „nagradu“ za to je dobio nalaz Državne revizije s kojim može biti više nego zadovoljan.
Revizija je „češljala“ dokumentaciju od 1. veljače do 6. studenoga 2023. i napisala sve ono što je utvrdila.
-Za izdvojiti je, a kako je i napisano da su financijski izvještaji Opće bolnice za 2022. sastavljeni u svim značajnim odrednicama u skladu s odredbama Zakona o proračunu. Mišljenje o financijskim izvještajima izraženo je u skladu s ISSAI 200 Načelima financijske revizije i pripadajućim revizijskim standardima. Za izražavanje mišljenja pribavljeni su dostatni i primjereni revizijski dokazi. Provjerom financijskih izvještaja u odnosu na kriterije za izražavanje mišljenja nisu utvrđene značajnije nepravilnosti – navodi se između ostalog u Izvješću Državne revizije.
Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, poslovanje Opće bolnice za 2022. u svim značajnim odrednicama obavljano je u skladu sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima.
-Mišljenje o usklađenosti poslovanja izraženo je u skladu s ISSAI 400 Načelima revizije usklađenosti i pripadajućim revizijskim standardima. Za izražavanje mišljenja pribavljeni su dostatni i primjereni revizijski dokazi. Provjerom usklađenosti poslovanja u odnosu na kriterije za izražavanje mišljenja nisu utvrđene značajnije nepravilnosti – stoji u Izvješću.
Za izdvojiti je provedbu Javne nabave, na kojoj mnoge ustanove i institucije „padaju“ i imaju ogromne probleme. To nije slučaj kod požeške bolnice. U izvješću je jasno napisano kako je Opća bolnica Plan nabave, Registar zaključenih ugovora i okvirnih sporazuma te postupke javne nabave objavila u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Nadalje je navedeno kako je osim u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske Opća bolnica dio postupaka jednostavne nabave objavila na mrežnim stranicama, zajedno s Naputkom za provedbu nabave roba, usluga i radova na koju se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi (jednostavna nabava), Planom nabave i Popisom gospodarskih subjekata s kojima naručitelj ne smije sklapati ugovore.
Na kraju svega navedenog ništa drugo ne preostaje već poželjeti da se s načinom takvog poslovanja samo nastavi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)