Za predsjednicu Foruma seniora SDP Požega izabrana Irenka Milobara, potpredsjednik Željko Marketanović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Dana 1. ožujka održana je Izborna konvencija Foruma seniora SDP-a Požega s temom „SDP o dostojanstvu umirovljenika“.

Za predsjednicu Foruma seniora SDP Požega je izabrana Irenka Milobara, a za potpredsjednika je izabran Željko Marketanović.

Na Izbornoj konvenciji su prisustvovali i Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica SDP-a, Mitar Obradović predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije i Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske.

Ivo Jelušić je govorio o položaju radnika i umirovljenika te je rekao da zbog visoke inflacije, a pogotovo povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, većina građana a posebno umirovljenici, žive sve teže. A  svaki treći stanovnik Hrvatske je umirovljenik. Cijene hrane i drugih namirnica potrebnih za svakodnevni život u zadnje dvije godine rasle su puno više od cijena drugih proizvoda, tako da je tzv. “umirovljenička inflacija” puno veća od službene inflacije. Pri tome su plaće a posebno mirovine rasle daleko manje. 

Ova vlada HDZ-a vodi puno više brige o sebi, bogatim bankarima i  vlasnicima nekih  poduzeća, nego o umirovljenicima. Tako su za vrijeme ove vladavine HDZ-a profiti poduzetnika rasli za 80 posto, prihodi države 46 posto, dok su plaće  rasle puno manje,  a mirovine nekoliko puta manje. Prosječna starosna mirovina u odnosu na prosječnu plaću, a i plaće su realno manje rasle od cijena,  pala je na 39,2 posto ( bila je 42,2), a u kampanji HDZ je obećavao rast mirovina na čak 60 posto plaće.

Stoga SDP ima plan s dvije konkretne mjere,  s kojima osigurava znatno povećanje mirovina, tako da prosječna starosna mirovina u 4 godine raste za 50 posto, s prosječnih 500 na 750 eura. Prva mjera je  izmjena postojeće formule za usklađivanje mirovina prema kojoj (sada) rast mirovina prati dva parametra, rast cijena i rast plaća. Prijedlog SDP-a je da se odsada usklađivanje vrši samo prema  onom parametru koji je imao veći rast, odnosno prema onom  koji je povoljniji za umirovljenike. Taj prijedlog je SDP uputio u parlamentarnu proceduru  prije skoro godinu dana i parlamentarna većina mogla ga je usvojiti i početi primjenjivati još davno, ali očito ako joj nije stalo do umirovljenika.

Druga mjera sadrži, pored redovitog usklađivanja, uvođenje i trajnog dodatka tj. prosječno povećanje mirovina u prvoj godini za dodatnih 10 posto, a u naredne tri godine za dodatnih 5 posto, i  to ne linearno svima isto, nego onima s manjim mirovinama više od onih koji imaju visoke mirovine.

SDP smatra da je to nužno, da to umirovljenici zaslužuju, te da je to fiskalno održivo. Tada bi se u Hrvatskoj izdvajanja za mirovine  povećala sa sadašnjih 11 na 13 posto BDP-a, što je i prosjek zemalja EU. Neke zemlje u našem okruženju u EU imaju taj udio i znatno veći, 15 pa i 16 posto.

Kada treba dati bogatima, pa i kubik  plina za jedan centnekima, onda se može i ima, rekao je Jelušić, a kada su u pitanju umirovljenici, za njih se nema. Od umirovljenika bi htjeli glasove, a rade za bogate.

Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica SDP-a i MitarObradović predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije poželjeli su uspješni rad novoizabranoj predsjednici FS GO SDP Požega i novom vodstvu u aktivnom zalaganju za prava umirovljenika i osoba starije životne dobi, dostojanstveno življenje i socijalno uključivanje u zajednici. Politike koje SDP predstavlja u javnosti su usmjerene na povećanje mirovina, dostupne zdravstvene i socijalne usluge, primjereni smještajni kapaciteti i stambeno zbrinjavanje, na čemu ćemo uvijek inzistirati.

                                                                         PredsjednicaForuma seniora GO SDP Požega

                                                                                                Irenka Milobara, v.r.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *