Za predsjednicu Foruma seniora SDP Požega izabrana Irenka Milobara, potpredsjednik Željko Marketanović

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Dana 1. ožujka održana je Izborna konvencija Foruma seniora SDP-a Požega s temom „SDP o dostojanstvu umirovljenika“.

Za predsjednicu Foruma seniora SDP Požega je izabrana Irenka Milobara, a za potpredsjednika je izabran Željko Marketanović.

Na Izbornoj konvenciji su prisustvovali i Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica SDP-a, Mitar Obradović predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije i Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske.

Ivo Jelušić je govorio o položaju radnika i umirovljenika te je rekao da zbog visoke inflacije, a pogotovo povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, većina građana a posebno umirovljenici, žive sve teže. A  svaki treći stanovnik Hrvatske je umirovljenik. Cijene hrane i drugih namirnica potrebnih za svakodnevni život u zadnje dvije godine rasle su puno više od cijena drugih proizvoda, tako da je tzv. “umirovljenička inflacija” puno veća od službene inflacije. Pri tome su plaće a posebno mirovine rasle daleko manje. 

Ova vlada HDZ-a vodi puno više brige o sebi, bogatim bankarima i  vlasnicima nekih  poduzeća, nego o umirovljenicima. Tako su za vrijeme ove vladavine HDZ-a profiti poduzetnika rasli za 80 posto, prihodi države 46 posto, dok su plaće  rasle puno manje,  a mirovine nekoliko puta manje. Prosječna starosna mirovina u odnosu na prosječnu plaću, a i plaće su realno manje rasle od cijena,  pala je na 39,2 posto ( bila je 42,2), a u kampanji HDZ je obećavao rast mirovina na čak 60 posto plaće.

Stoga SDP ima plan s dvije konkretne mjere,  s kojima osigurava znatno povećanje mirovina, tako da prosječna starosna mirovina u 4 godine raste za 50 posto, s prosječnih 500 na 750 eura. Prva mjera je  izmjena postojeće formule za usklađivanje mirovina prema kojoj (sada) rast mirovina prati dva parametra, rast cijena i rast plaća. Prijedlog SDP-a je da se odsada usklađivanje vrši samo prema  onom parametru koji je imao veći rast, odnosno prema onom  koji je povoljniji za umirovljenike. Taj prijedlog je SDP uputio u parlamentarnu proceduru  prije skoro godinu dana i parlamentarna većina mogla ga je usvojiti i početi primjenjivati još davno, ali očito ako joj nije stalo do umirovljenika.

Druga mjera sadrži, pored redovitog usklađivanja, uvođenje i trajnog dodatka tj. prosječno povećanje mirovina u prvoj godini za dodatnih 10 posto, a u naredne tri godine za dodatnih 5 posto, i  to ne linearno svima isto, nego onima s manjim mirovinama više od onih koji imaju visoke mirovine.

SDP smatra da je to nužno, da to umirovljenici zaslužuju, te da je to fiskalno održivo. Tada bi se u Hrvatskoj izdvajanja za mirovine  povećala sa sadašnjih 11 na 13 posto BDP-a, što je i prosjek zemalja EU. Neke zemlje u našem okruženju u EU imaju taj udio i znatno veći, 15 pa i 16 posto.

Kada treba dati bogatima, pa i kubik  plina za jedan centnekima, onda se može i ima, rekao je Jelušić, a kada su u pitanju umirovljenici, za njih se nema. Od umirovljenika bi htjeli glasove, a rade za bogate.

Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica SDP-a i MitarObradović predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije poželjeli su uspješni rad novoizabranoj predsjednici FS GO SDP Požega i novom vodstvu u aktivnom zalaganju za prava umirovljenika i osoba starije životne dobi, dostojanstveno življenje i socijalno uključivanje u zajednici. Politike koje SDP predstavlja u javnosti su usmjerene na povećanje mirovina, dostupne zdravstvene i socijalne usluge, primjereni smještajni kapaciteti i stambeno zbrinjavanje, na čemu ćemo uvijek inzistirati.

                                                                         PredsjednicaForuma seniora GO SDP Požega

                                                                                                Irenka Milobara, v.r.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)