Zaštita i prava starijih osoba i socijalne usluge u zajednici za osobe starije dobi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Policijski službenici sudjelovali na javnoj tribini „Zaštita i prava starijih osoba i socijalne usluge u zajednici za osobe starije dobi“

U petak 25. ožujka 2022. u mjestima Brestovac i Radovanci, u organizaciji Udruge žena Vukovara i općina Brestovac i Velika održana je javna tribina „Zaštita i prava starijih osoba i socijalne usluge u zajednici za osobe starije dobi“. Na navedenoj tribini su sudjelovali predstavnici općina Velika i Brestovac, Udruge žena Vukovara, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Udruge Veličanka, Udruge Delfin Pakrac i policijski službenici PU požeško-slavonske Goran Matijević i Miro Miličević.
U okviru programa rada tribine, policijski službenici PU požeško-slavonske, sudjelovali su s temom „Prevencija kaznenih djela na štetu osoba starije životne dobi, savjeti o samozaštitnom ponašanju.“

Tom prilikom istaknuto je da su osobe starije životne dobi češće žrtve kaznenih djela prijevara i krađa, obiteljskog nasilja, ali i žrtve stradavanja u prometnim nesrećama i to zbog brojnih čimbenika, a posebice vezanih za njihovu dob (mala vjerojatnost za otpor, dobronamjernost, procjena da žrtva neće primijetiti da je oštećena, manja vjerojatnost identifikacije počinitelja).

Na tribini je također istaknuto da je jedan od najčešćih oblika kaznenih djela na štetu starijih osoba i lažno predstavljanje počinitelja (zaposlenici javnih i drugih ustanova, članovi udruga, posrednici u prodaji i dr.) čime dovodeći u zabludu žrtve ulaze u njihove stanove i objekte te uz lažnu „dobronamjernost“ čine razna kaznena djela.
Policijski službenici su savjetovali kako se zaštiti od pojedinih kaznenih djela te kome prijaviti sumnju na kazneno djelo.

Također su prezentirane i aktivnosti PU Požeško-slavonske koje se provode na planu prevencije i zaštite osoba starije životne dobi tijekom godine i to u sklopu preventivnog projekta „Dan kao san“ (edukacije u domovima i ustanovama u kojima su smještene osobe starije životne dobi, organiziranje radnih sastanaka s udrugama invalida, obilježavanje važnijih međunarodnih dana i dr.) – prenosi PU požeško-slavonska.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *