“Zašto se najčitaniji portal nije prijavio za potpore?”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Najčitaniji i najstariji portal na području Požeštine nije se prijavio za gradske i županijske potpore za medije. Otkrivamo zašto.
POŽEGA – I Grad Požega i Požeško-slavonska županija objavili su zaključke o odabiru korisnika potpora za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija na svom području, odnosno, liste koje pokazuju tko će sve od medijskih kuća dobiti gradska i županijska sredstva te u kojem točno iznosu – prenosi portal SBplus.hr

Požeško-slavonska županija ukupno će na potpore medijima u 2022. godini izdvojiti 252 tisuće kuna proračunskih sredstava. Najviše – po 48 tisuća kuna – dobit će Radio Vallis Aurea za praćenje županijskih aktivnosti i Miroslav Kraljević d.o.o. za „Glas Županije”. Po 24 tisuće kuna dobit će sljedeći izdavači – Multimedia Factory, Udruga za posredovanje, marketing, glazbu, tiskanu i pisanu riječ „Zlatna Hrvatska”, Udruga za promicanje lokalne uprave i samouprave Plus (portal SBplus), Slavonskobrodska televizija. Po 12 tisuća kuna dobit će Sportalo, Infos Media, Slavonska Posavina, Radio Daruvar, VTV.

Kad je u pitanju Grad Požega, financiranje medija u 2022. godini podijeljeno je u rubrike televizija, radio i elektroničke publikacije. U prvoj kategoriji Slavonskobrodska televizija dobit će potporu u iznosu od 15 tisuća kuna, a VTV 10 tisuća kuna. Radio Vallis Aurea dobit će 48 tisuća kuna, a Miroslav Kraljević d.o.o. 12 tisuća kuna. U trećoj kategoriji nalaze se portali – Javnost info d.o.o. dobit će 48 tisuća kuna, Udruga Plus (portal SBplus) 37 tisuća kuna, Multimedia Factory 30 tisuća kuna, Infos Media 30 tisuća kuna i Zlatna Hrvatska 20 tisuća kuna.

Nakon proučavanja raspodjele sredstava iz gradskih i županijskih proračunskih sredstava, uočili smo kako se najčitaniji portal s područja Požeštine uopće nije prijavio za ovakvu vrstu potpore u radu i djelovanju. Njegova smo vlasnika, stoga, priupitali – što je tomu razlog.

  • Županica i gradonačelnik već su unaprijed rekli da sredstva žele raspodijeliti tako da svi mediji dobiju nešto. Kad saberem portale koji djeluju na požeškom području, svi skupa nemaju ni četiri posto moje čitanosti i to prema relevantnim pokazateljima. Trebao sam ići na natječaj na kojemu ću dobiti 45 tisuća kuna, dok će tek osnovani portal dobiti 30 tisuća kuna. To uistinu nije pravedno. Ono što mi imamo u 15 minuta, to oni imaju u čitavom mjesecu. To je ogromna razlika. Gradonačelnik i županica rekli su da će davati svima. S čitanošću preko milijun i 100 u mjesecu, konkurencija smo, primjerice, Radio Daruvaru kojeg u Požegi nitko ne sluša. Svaka čast i drugim mladim kolegama koji tek pokreću portale, no kako je pošteno da oni dobiju slična sredstva kao, na primjer, pozega.eu koji se već godinama bori na nemilosrdnom tržištu. Svi se ‘furaju’ na Udruge, a moj Centar za medije ima sedmero zaposlenih s pristojnim plaćama. Priče o tomu da je porezni dug razlog mog neprijavljivanja su lažne. I da sam ga imao, to riješim u nekoliko minuta. No, njihovo je pravo da raspoređuju sredstva kako žele, a moje je pravo hoću li ja u tomu sudjelovati ili ne. Da je kriterij bila čitanost ili utjecaj, ne bih imao što prigovoriti. Na svakom smo polju jači od drugih medija, a oni dobivaju kao i mi. To nema smisla. Svatko tko radi kod mene je prijavljen, a neki imaju jednog ili nijednog prijavljenog radnika… ne mogu se boriti protiv toga. Ipak, svaka čast i županici i gradonačelniku što su u samom početku natječaja naglasili kriterije. To je pošteno. Inače bih se natjecao i naljutio, a ovako sam na vrijeme odlučio kako neću niti biti među prijaviteljima. – za SBplus kazao je Ante Mandarić, glavni urednik 034 portala.

Kako otkriva Mandarić, njegov portal sada nema nikakav obruč niti mora afirmativno pisati o bilo komu. Kritičkim člancima, poručuje, povećat će čitanost i time zaraditi više no što bi dobio iz proračuna Grada i Županije.

Da su i drugi mediji nezadovoljni ovakvim odlukama, pokazuje i činjenica da je portal pozega.eu (Javnost info d.o.o.) upravo povukao prijavu na Javni poziv i odrekao se dodijeljenih mu sredstava.

  • Takvom Odlukom su ponizili medij koji već devet godina djeluje na području Grada Požege. – kratko je i s ogorčenjem za SBplus komentirao Dražen Krstanović, glavni urednik portala pozega.eu, dodavši pritom kako, glede njegova slučaja, u Povjerenstvu za dodjelu sredstava nije trebala odlučivati Maja Petrović s kojom je u bližem rodbinskom srodstvu.

Sve to, čini se, pokrenulo je lavinu pa je i osnivač trenutno najmlađeg požeškog portala Mateo Pejaković, odustao od dodijeljenih mu 12 tisuća ‘županijskih’ kuna. Smatra kako je rapidnim rastom čitanosti posljednjih mjeseci pokazao kako je postao relevantan za požeško područje. Za zaključiti je, stoga, kako u Požegi zadovoljan nije nitko – ni medijski ‘dinosauri’ niti medijski ‘pilići’.

Izvor: SBplus.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *