Zašto su jabuke tako dobre za naše zdravlje?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Toliko je stvari kojima se veselimo u jesen: udobni džemperi, slikovito lišće i ukusne slastice od jabuka.
Postoje tisuće sorti jabuka koje se uzgajaju diljem svijeta, a kad dođe jesen, ne postoji ništa tako zadovoljavajuće kao prvi, slatki zalogaj hrskave, sočne, svježe ubrane jabuke.
Od slanih salata, juha i somuna do slatkih pita s jabukama, kolačića, kolača i još mnogo toga, jabuke su ukusan i hranjiv dodatak svakom jelu. Real Simple donosi popis svih zdravstvenih dobrobiti koje ćete imati ako redovito jedete jabuke.

Podržavaju zdravlje srca
Jabuke su bogate topivim vlaknima zvanim pektin. Pektin se veže za kolesterol i višak glukoze u probavnom traktu što dovodi do eliminacije štetnih tvari. Velika jabuka ima oko 5 grama vlakana. Veći unos kvercetina, snažnog flavonoida prisutnog u kori jabuke, također je povezan sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa II.

Potiču zdravu probavu i mikrobiom
Jabuke su voće bogato vlaknima koje potiču probavu i pomažu vam da dulje ostanete siti. Za najviše vlakana, jedite jabuke s korom: jedna srednja jabuka s korom ima oko 4,8 grama vlakana, ali ako je ogulite, taj broj pada na 2 grama. Osim vlakana, jabuke su također bogate probioticima koji hrane vaše dobre crijevne bakterije i podržavaju funkcionalan crijevni mikrobiom.

Pomažu u regulaciji glukoze u krvi
Polifenoli su aktivni spojevi koji se nalaze u biljnoj hrani i imaju antioksidativno djelovanje. Polifenoli koji se nalaze u jabukama mogu pomoći u blokiranju probavnih enzima potrebnih za razgradnju škroba u jednostavni šećer i mogu poboljšati sposobnost tijela da učinkovitije koristi inzulin. To bi moglo smanjiti skokove šećera u krvi nakon obroka.

Protuupalna svojstva
Antioksidativna svojstva polifenola koji se nalaze u jabukama također pomažu u sprječavanju kronične upale i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Dobre za pluća
Nekoliko je studija pokazalo da je redovita konzumacija jabuka kod odraslih povezana sa smanjenim rizikom od raka pluća, kronične opstruktivne plućne bolesti i astme. Jedna studija koja je proučavala zdravlje pluća bivših pušača, otkrila je da je kod ispitanika čija je prehrana bila bogata jabukama i rajčicama došlo do sporijeg opadanja funkcije pluća.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *