Završena tri vrijedna projekta: Ovakvim projektima dobivamo raznolikost sadržaja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Da i relativno mali projekti mogu dati novu širinu i nove mogućnosti društvu davno je dokazano, a upravo tri nedavno završena projekta na području Grada Pleternice pružili su lokalnoj zajednici ponovnu potvrdu te činjenice.

Čak dva projekta financirana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske provedena su u Dječjem vrtiću Tratinčica Pleternica.

Udruga Mladi za mlade Pleternice osmislila je projekt „Slatki zalogaj“ kako bi potaknuli djecu na
razmišljanje o zaštiti okoliša kroz vlastitu proizvodnju i poduzetništvo u vrtiću. Cilj projekta vrijednog gotovo 7.500 eura je sadnjom jagoda u vrtiću djecu naučiti da je ekološka proizvodnja voća i povrća ona u kojoj se ne promjenjuju mineralna gnojiva i kemijska sredstva za zaštitu bilja.

  • Kroz radionice u vrtiću smo postavili mini vrtovi u koje su djeca posadila jagode i brinula se o njima. Od plodova koje su sami brali skuhali su pekmez, a nakon toga svoje proizvode su sami prezentirali i prodavali na organiziranim sajmovima. Kroz igru i zabavu djeca su stekla konkretna poduzetnička znanja, vještine i stavove te na taj način usvojila osnovne ekonomske pojmove što, kako i za koga proizvoditi te na tržištu realizirati, ali s naglaskom na ekološku proizvodnju – istaknula je Nikolina Hačka, ravnateljica DV Tratinčica.

Aktivnosti drugog projekta odnose se na promicanje glazbene kulture te kulturne baštine ovog dijela Slavonije kao i prenošenje specifičnih znanja i vještina. Korisnici projekta su djeca lokalne zajednice te djeca predškolske dobi. Udruga Glazbeno društvo Cvjetići glazbe može se pohvaliti iskustvom u provođenju ovakvih tipova aktivnosti kao i cjelokupnom organiziranju dječjeg tamburaškog festivala Cvjetići glazbe koji je jedinstven i zapravo autohton primjer u Republici Hrvatskoj. Vrijednost projekta je 7.300 eura te je također financiran sredstvima MZOŠ, a ostvaren je u suradnji s Gradom Pleternica, KUD-om Orljava iz Pleternice te DV Tratinčica.

Treći nedavno završeni projekt “Od krpice do sjedalice” je providio KUD Svilenka iz Buka, vrijedan je nešto više od 10 tisuća eura, a financiran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Provedbom ovog projekta želimo podići ekološku svijest u društvu, a posebno kod djece.

  • Projektne aktivnosti bile su usmjerene na upoznavanje vrtićke djece s recikliranjem te podučavanje odgovornom ponašanju. KUD Svilenka iz Buka kao vjerni čuvar tradicije i običaja ovim projektom je staru odjeću iskoristio za recikliranje u korisne predmete – rekla je Branka Leist, predsjednica KUD-a Svilenka.

Pleternička gradonačelnica Marija Šarić ističe važnost aktivnog civilnog sektora u Pleternici.

  • Kao što se može primijetiti nositelji svih projekata su naše udruge koje okupljaju volontere, nama je drago da možemo biti partner svima njima i pomoći u realizaciji njihovih ideja. Upravo kroz ovakve projekte dobivamo jednu širu ponudu sadržaja za sve dobne skupine na području Pleternice – zaključila je Šarić.

„Ovaj projekt se financira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”
Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Kulturno umjetničkog društva Svilenka iz Buka i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *