Završila 6. Opća planinarska škola u HPD Gojzerica Požega

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Ove srijede 17. travnja 2024. godine završila je 6. Opća planinarska škola u HPD Gojzerica Požega. Školu je pohađalo 26 planinara te su svi uspješno položili ispit, koji se sastojao od pisanog i usmenog dijela. Planinari školarci ovim činom okrunili su trud i zalaganje, koje su utrošili školovanjem u periodu od 7. veljače do 17. travnja ove godine. Zbog svega toga prilikom dodjele diploma, nisu mogli skriti svoje zadovoljstvo koje su iskazivali glasnim pljeskanjem i ovacijama. Tijekom svog školovanja prošli su edukacije iz:  Planinarske organizacije, Povijesti planinarstva, Poznavanja planina, Zaštite prirode, Meteorologije, Planinarske etike, Opreme, Pripreme za odlazak u planinu, Boravaka u planinama, Kretanja u planinama, Korištenja tehničke opreme, Čvorologija, Orijentacije, Opasnosti u planinama, Spašavanja u planini i HGSS-a, Prva pomoći, Osnove speleologije, Planinarskog skijanja i Markiranja planinarskih putova.Osim teoretskog djela koji su odslušali u učionici, odradili su mnoge vježbe i radionice te nekoliko jednodnevnih i višednevnih izleta. Tijekom terenskih vježbi i planinarskih izleta usvajili su ono najvažnije znanje, koje će im koristiti tijeko cijele njihove planinarske karijere. Stoga su sada nakon završene opće planinarske škole, potpuno samostalni i sposobni za snalaženje u planini.
Na ispitu koji je potrajao puna dva sata pokazali su iznimno znanje, a usputno dobro su se zabavljali i družili. Po završetku ispita i podjele dipoloma, nazočnim školarcima obratili su se voditelj škole Frano Barišić i predsjednik društva Višeslav Turković. Čestitali su im na zasluženom uspjehu sa željom da i nakon škole nastave svoju planinarsku aktivnost. Pozvali su ih da se aktivno uključe u rad društva te nastave sa školovanjem i usavršavanjem, kako bi usvojili još veća i šira znanja. Daljnji napredak mogli bi ostvariti školujući se za: planinarske vodiče, markaciste i čuvare planske prirode, za što imaju punu podršku društva u vidu educiranja, nabavke opreme i plaćanja troškova školovanja. Poslije su se javili i neki školarci, izrazivši svoju zahvalnost svim predavačima koji su svoje znanje nesebično podjelili s njima tijekom školovanja. Naglasili su da je ovo za njih bilo pozitivno iskustvo, koje će još dugo pamtiti. Odmah nakon govorancije program je završio tradicionalnom podjelom torte te ugodnim ćaskanjem uz piće.
Do godine slijedi nam nova i još bolja planinarska škola u režiji HPD Gojzerica Požega, koja je u međuvremenu postala poznata i priznata u planinarskom svijetu te zbog toga nema problema s upisom novih kandidata.

Tekst i foto: Višeslav Turković

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)