Zbog izbacivanja gej para iz KUD-a kažnjeni s po 15 tisuća kuna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Dvojica članova amaterske pjevačke skupine iz Gundinaca u Slavoniji nedavno su u prvostupanjskom postupku u Slavonskom Brodu proglašeni krivima za diskriminaciju jer su krajem 2018. godine izbacili dvojicu svojih članova zato što su gej – prenosi SiB.hr.

Sud je u cijelosti uvažio prijavu oštećenih i diskriminiranih gej muškaraca, a dvojici homofobnih članova KUD-a izrekao novčanu kaznu od petnaest tisuća kuna svakome.
Prema presudi Općinskog suda u Slavonskom Brodu, početkom studenog 2018. na sastanku muške pjevačke skupine Zuce, koja djeluje u sklopu Kulturno-umjetničkog društva Vesela Šokadija u Gundincima, jedan od dvojice osuđenih izrijekom je prijetio da on više ne želi biti član pjevačke skupine „jer su u njoj pederi“ i da ih se treba maknuti iz Društva.

„Tražim da se pederi iščlane iz KUD-a“, rekao je pred svima, ne ostavljajući dvojbe u svoje homofobne i protuzakonite namjere, u čemu je dobio podršku drugog člana, koji je također osuđen u ovom postupku.

Dvojica gej muškaraca su pritom i verbalno izvrijeđani te izloženi pritiscima da se više ne pojavljuju na probama. Gej par se nije htio šutke pokriti homofobnim pritiscima, vrijeđanju i prijetnjama te su odbili napustiti pjevačku skupinu do koje im je bilo stalo. Međutim, nisu više pozivani na probe čime su zapravo nezakonito izbačeni i KUD-a. Konačno, sve su prijavili policiji da bi slučaj nedavno dobio i epilog u izrečenoj osuđujućoj presudi za diskriminaciju u prvom stupnju.

Kako se navodi u presudi, članovi KUD-a krivi su jer su „s ciljem prouzročenja straha drugome ili stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja temeljem razlike u spolnoj orijentaciji povrijedili dostojanstvo oštećenika“, odnosno dvojice gej članova muške amaterske pjevačke skupine Zuce, koja djeluje u okviru KUD-a Vesela Šokadija. Sud je kao otegotnu okolnost uzeo „izraženu upornost“ u diskriminatornom ponašanju „kroz dulje vremensko razdoblje“. Svojim ponašanjem povrijedili su članak 25. st. 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika