Zbogom kunama: Još samo sutra je kuna službena valuta u Hrvatskoj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Kao što svi već znamo od početka 2023. godine kuna odlazi u povijest i službena valuta u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine postaje euro. Čeka nas velika konverzija, odnosno zamjena svih postojećih apoena kuna u eure. Mnogo je pitanja oko toga na koji način, kada i kako je najbolje zamijeniti kune. Evo odgovora na najčešće postavljena pitanja koja muče potrošače i poduzetnike.

KADA PRESTAJE MOGUĆNOST PLAĆANJA U KUNAMA?
Od 1. siječnja 2023. do15. siječnja 2023. period je u kojem imamo dvojnu valutu, odnosno moći će se plaćati u kunama i eurima. Ipak, platite li nešto u tom periodu kunama vraćanje ostatka novca dobiti ćete u eurima. U tom periodu se očekuju najveće gužve, pa je najbolje tada preskočiti obilazak financijskih institucija koje rade konverziju. Nakon 15. siječnja euro ostaje jedino zakonsko sredstvo plaćanja u RH. Ako vam ostane neka uplatnica u kunama koja je izdana prije uvođenja eura (npr. uplatnica za struju, komunalno itd.) moći ćete je platiti još 6 mjeseci nakon uvođenja eura, samo će se iznos preračunati u eure po fiksiranom tečaju.

ŠTO ĆE SE DESITI S KREDITIMA ILI DEPOZITIMA UGOVORENIM U KUNAMA?
Svi postojeći ugovori u bankama i financijskim institucijama, krediti, depoziti, portfelji u fondovima koji su ugovoreni u kunama se ne mijenjaju, već se samo 1. siječnja 2023. automatizmom konvertiraju u eure po fiksiranom tečaju (7,53) bez troškova za korisnike. Dakle sve ostaje onako kako ste ugovorili, samo se valuta mijenja. Također sva sredstva u kunama koja se na datum 1. siječnja 2023. zateknu na računima banaka bilo koje vrste se na isti način konvertira u eure.

ŠTO AKO MI OSTANE KUNA NAKON ŠTO PROĐE PERIOD OD GODINU DANA NAKON UVOĐENJA EURA?
Nakon što prođe period od godinu dana od uvođenja eura, banke prestaju s zamjenom kuna. Međutim, kune će se i dalje moći zamijeniti u HNB-u i to bez naknade i bez vremenskog ograničenja za novčanice, a za kovanice još 3 godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *