Zdravko Marić dao ostavku: ‘Novi ministar Marko Primorac’

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Zdravko Marić, jedan od najdugovječnijih ministara u Vladi Andreja Plenkovića, koji je u resor financija došao još 2016., odlazi iz Banskih dvora na vlastitu inicijativu, potvrđeno nam je neslužbeno u HDZ-u, a naslijedit će ga Marko Primorac, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i bivši savjetnik za ekonomiju nekadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović – prenosi Jutarnji list.

O tome je već obavijestio premijera, ali razlozi odlaska još nisu poznati ni samim članovima Vlade.

Premijera Andreja Plenkovića o svome je odlasku obavijestio još prije nekoliko tjedana, odnosno nije riječ o nekoj iznenadnoj odluci, a navodno ni njemu nije rekao gdje ide nakon što je šest godina bio ministar financija, a od toga i tri godine potpredsjednik Vlade. Ono što se sa sigurnošću zna, govori nam izvor iz HDZ-a, jest da će cijela mini rekonstrukcija sa zamjenom ministra nakon Marićeva odlaska biti gotova do 15. srpnja, kada kreće ljetna stanka u Hrvatskome saboru.

Sutra će o tome premijer i Marić obavijestiti sve ministre na užem kabinetu, kao i stranačka tijela, iako najuže vodstvo HDZ-a već zna da Marić odlazi s dužnosti i da će ga zamijeniti Marko Primorac. Uži kabinet Vlade očekuje se u devet sati, a moguće je da će se već sutra održati i sastanak parlamentarne većine u 12 sati na kojem će se o tome obavijestiti i koalicijski partneri. Nakon sastanka koalicije, moguća je i konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića.

  • Zdravko Marić odlazi na svoju inicijativu, nema veze ni s kakvim aferama ili negativnim konotacijama, niti je došlo do neke turbulencije u Vladi. O tome je razgovarao s premijerom i u najkraćem će se razdoblju odabrati njegov nasljednik – kažu izvori iz HDZ-a upoznati s ovom Marićevom odlukom.

Dodaju kako je Zdravko Marić kao potpredsjednik Vlade i ministar financija dao velik doprinos funkcioniranju Vlade.

  • Ali, Vlada mora nastaviti brzo dalje raditi. Nalazimo se u izazovnim vremenima, suočeni s brojnim krizama i od Vlade se očekuju brzi potezi. Vlada će i dalje raditi funkcionalno kao i dosad – kaže sugovornik iz HDZ-a.

Marić će, kažu neki naši sugovornici, o svojim daljnjim planovima govoriti u narednim danima, moguće već sutra ili u četvrtak kada je planirana sjednica Vlade.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)