Zdravko Ronko o neodržavanju “Spomen parka Sokolovac” i o odnosu prema braniteljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Putem svog službenog Facebook profila, bivši saborski zastupnik, župan i dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege gospodin Zdravko Ronko, iznio je nove, nepoznate činjenice o nebrizi Grada Požege o “Spomen parku Sokolavac”, kao i današnji odnos politke prema dragovoljcima i branitelja proisteklih iz Domovinskog rata.
Priopćenje prenosimo u cijelosti, a videozapis možete pogledati na kraju članka.

“U proljeće 24. travnja 2010. ispred Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata Požeško-slavonske županije najavljuju se u Ured gradonačelnika Zdravka Ronka Krešimir Mihalj – ratni dopredsjednik Štaba Narodne zaštite općine Požega, Bernardo Tancoš – ratni zapovjednik i Đuro Nikšić – ratni dozapovjednik Narodne zaštite Mjesni odbor Tekija, te Dragan Franić – predsjednik udruge Hrvatski domobran.

Prijedlog, od Grada Požege u prigodi obilježavanja predstojeće 20. obljetnice osnivanja Narodne zaštite Republike Hrvatske traži se uređenje pristupnog puta i okoliša legendarnog brda Sokolovac za budući „Spomen park Sokolovac“, opremanje novom osnovnom komunalnom infrastrukturom (priključak električne energije za zemunicu, informacijski pano, klupe, košarice za smeće, stativ i sl.) obnova bunkera i osmatračnice MOST-5, postavljanje Spomen-ploče Narodne zaštite, osvjetljavanje Domovinskog križa te izdavanje biltena „Spomen park Sokolovac“

„Uvažavajući, a polazeći i od činjenice da su pripadnici Narodne zaštite bili prvi naoružani dobrovoljački odredi koji su svojim oružjem, odjećom, obućom, hranom i bez plaće držali punktove, čuvali važne fortifikacijske objekte, kontrolirali i stražarili na prometnicama, sudjelovali u blokadama vojarni itd., te da je Narodna zaštita preteča stvaranja Hrvatske vojske, kao i činjenice da je dala svoj značajan obol na području Požeštine poglavito u MZ Tekija na brdu Sokolovac-MOST-5, dakako da sa se s radošću i velikom odgovornošću prihvatio toga, upravo i u godini u kojoj postavljah i bistu dr. Franji Tuđmanu. I da, najkraće rečeno – prihvaćeno, dogovoreno i 174.802,35 kuna i učinjeno!
A što imamo danas? Sramotan odnos prema dragovoljcima, braniteljima, Domovinskom ratu i njihovu spomenu, osim ako nije u pitanju naslikavanje i zaklinjanje u njih uz dobru papicu (da ne kažem nešto istinitije) i još bolju kapljicu. Ovaj put osvrnut ću se samo na „Spomen park Sokolovac“ za što je još u proljeće ove godine krovna braniteljska udruga molila Grad Požegu sanaciju dvije udarne rupe na zavojitom dijelu ceste, popravak oštećenih i dotrajalih korpi za smeće, crijepa, drvenih stupova u, uz i oko bunkera, dopuna klupa – od njih 13 osta još samo tri i to ne baš u posebno dobrom stanju, popravak oštećenog strujnog ormarića, pitanje otuđenje drvenih stupova, nadopune po kojih tački tucanika ispred pristupnih objekata, popravak dvojih vrata na bunkeru i njegovo uređenje u kojem se navuklo svakojakog otpada i smeća od brojnih raznoraznih posjetitelja, češći i učinkovitiji obilazak komunalnih redara ili koga već, itd. Itd.)

I doista poslaše, tamo nekakvog novouposlenog linblinga, elektrotehničara po struci, promaknutog u Voditelja pododsjeka za održavanje gradskih objekata koji je sve nešto zapisivao u nekakvu bilježnicu, no na tome je, naravno i osta’. Prošlo je i ljeto, došla jesen, ide zima, vrag će odnijeti šalu…, uništit će se sve! Odluči se dakle naš, sad već 85-godišnji ratni zapovjednik dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata – MZ „Tekija“ gospodin Bernardo Tancoš i sam uputiti pismo i moliti gradonačelnika da se nešto poduzme – da baš sve ne od kvragu. No, kako ni od toga vajde nema, a ni biti neće, uputi se on sam uređivati i popravljati ono što i kako može – jer zadovoljavanje usko osobnih i grupno interesnih klika našeg Velog mista ne dozvoljava im više ni vremena, ni sluha, još i manje novca za nešto što je naše i zajedničko, nešto što bi trebalo uz zahvalnost biti i naš ponos – dragovoljci i branitelji Domovinskog rata.

I znanja radi, taj naš zapovjednik ima sedam ugrađenih stentova na srcu, ukočene tetive lijeve noge, išijas i pomak kralješka za 13 mm.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)