Zdravko Ronko o neodržavanju “Spomen parka Sokolovac” i o odnosu prema braniteljima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Putem svog službenog Facebook profila, bivši saborski zastupnik, župan i dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege gospodin Zdravko Ronko, iznio je nove, nepoznate činjenice o nebrizi Grada Požege o “Spomen parku Sokolavac”, kao i današnji odnos politke prema dragovoljcima i branitelja proisteklih iz Domovinskog rata.
Priopćenje prenosimo u cijelosti, a videozapis možete pogledati na kraju članka.

“U proljeće 24. travnja 2010. ispred Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata Požeško-slavonske županije najavljuju se u Ured gradonačelnika Zdravka Ronka Krešimir Mihalj – ratni dopredsjednik Štaba Narodne zaštite općine Požega, Bernardo Tancoš – ratni zapovjednik i Đuro Nikšić – ratni dozapovjednik Narodne zaštite Mjesni odbor Tekija, te Dragan Franić – predsjednik udruge Hrvatski domobran.

Prijedlog, od Grada Požege u prigodi obilježavanja predstojeće 20. obljetnice osnivanja Narodne zaštite Republike Hrvatske traži se uređenje pristupnog puta i okoliša legendarnog brda Sokolovac za budući „Spomen park Sokolovac“, opremanje novom osnovnom komunalnom infrastrukturom (priključak električne energije za zemunicu, informacijski pano, klupe, košarice za smeće, stativ i sl.) obnova bunkera i osmatračnice MOST-5, postavljanje Spomen-ploče Narodne zaštite, osvjetljavanje Domovinskog križa te izdavanje biltena „Spomen park Sokolovac“

„Uvažavajući, a polazeći i od činjenice da su pripadnici Narodne zaštite bili prvi naoružani dobrovoljački odredi koji su svojim oružjem, odjećom, obućom, hranom i bez plaće držali punktove, čuvali važne fortifikacijske objekte, kontrolirali i stražarili na prometnicama, sudjelovali u blokadama vojarni itd., te da je Narodna zaštita preteča stvaranja Hrvatske vojske, kao i činjenice da je dala svoj značajan obol na području Požeštine poglavito u MZ Tekija na brdu Sokolovac-MOST-5, dakako da sa se s radošću i velikom odgovornošću prihvatio toga, upravo i u godini u kojoj postavljah i bistu dr. Franji Tuđmanu. I da, najkraće rečeno – prihvaćeno, dogovoreno i 174.802,35 kuna i učinjeno!
A što imamo danas? Sramotan odnos prema dragovoljcima, braniteljima, Domovinskom ratu i njihovu spomenu, osim ako nije u pitanju naslikavanje i zaklinjanje u njih uz dobru papicu (da ne kažem nešto istinitije) i još bolju kapljicu. Ovaj put osvrnut ću se samo na „Spomen park Sokolovac“ za što je još u proljeće ove godine krovna braniteljska udruga molila Grad Požegu sanaciju dvije udarne rupe na zavojitom dijelu ceste, popravak oštećenih i dotrajalih korpi za smeće, crijepa, drvenih stupova u, uz i oko bunkera, dopuna klupa – od njih 13 osta još samo tri i to ne baš u posebno dobrom stanju, popravak oštećenog strujnog ormarića, pitanje otuđenje drvenih stupova, nadopune po kojih tački tucanika ispred pristupnih objekata, popravak dvojih vrata na bunkeru i njegovo uređenje u kojem se navuklo svakojakog otpada i smeća od brojnih raznoraznih posjetitelja, češći i učinkovitiji obilazak komunalnih redara ili koga već, itd. Itd.)

I doista poslaše, tamo nekakvog novouposlenog linblinga, elektrotehničara po struci, promaknutog u Voditelja pododsjeka za održavanje gradskih objekata koji je sve nešto zapisivao u nekakvu bilježnicu, no na tome je, naravno i osta’. Prošlo je i ljeto, došla jesen, ide zima, vrag će odnijeti šalu…, uništit će se sve! Odluči se dakle naš, sad već 85-godišnji ratni zapovjednik dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata – MZ „Tekija“ gospodin Bernardo Tancoš i sam uputiti pismo i moliti gradonačelnika da se nešto poduzme – da baš sve ne od kvragu. No, kako ni od toga vajde nema, a ni biti neće, uputi se on sam uređivati i popravljati ono što i kako može – jer zadovoljavanje usko osobnih i grupno interesnih klika našeg Velog mista ne dozvoljava im više ni vremena, ni sluha, još i manje novca za nešto što je naše i zajedničko, nešto što bi trebalo uz zahvalnost biti i naš ponos – dragovoljci i branitelji Domovinskog rata.

I znanja radi, taj naš zapovjednik ima sedam ugrađenih stentova na srcu, ukočene tetive lijeve noge, išijas i pomak kralješka za 13 mm.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *