Zdravko Ronko: Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


“Prije 18 godina i nešto dana na Kanarima je uhićen Ante Gotovina. To uhićenje bio je i uvjet za otpočinjanje pregovora Hrvatske s Evropskom unijom i prijem Hrvatske u njeno članstvo. Samu optužnicu, (zapečaćenu 08.06.2001. glavna haška tužiteljica Carla del Ponte objelodanila je 26. 06.2001. pri posjeti Zagrebu, da bi Županijski sud u Zagrebu 23.07.2001. izdao uhidbeni nalog) Gotovina je odbio primiti te je od optužnice do uhićenja bio u bijegu. Uhićen je 07.12.2005. u hotelu Playa de las na Americas na Tenerifu, najvećem otoku Kanarskog arhipelaga i to nakon što je državni vrh i sproveo Akcijski plan za njegovo uhićenje i predaju Haškom sudu, a kojeg je najzornije svojom čuvenom izjavom prezentirao Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks: .., identificirati, locirati, uhititi, transferirati …

Mladen Markač i Ivan Čermak koji su već bili pritvoreni u zatvoru Scheveningen pušteni su na slobodu do početka suđenja. No to privremeno puštanje na slobodu prekinuto je Mladenu Markaču 28.12.2007. jer je loveći veprove na Bilogori u društvu ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina i saborskog zastupnika Josipa Đakića prekršio pravila kućnog pritvora.

Suđenje je otpočelo 11.03.2008. pred prvostupanjskim vijećem Međunarodnog suda u Haagu kojem je predsjedavao sudac Alfons Orie.
Osuđujuća presuda za „sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu” izrečena 15.04.2011. bila je za Antu Gotovinu 24 godine, za Mladena Markača 18 godina dok je Ivan Čermak oslobođen. Hrvatska je osuđena, Hrvatska u šoku. Požega je zanijemila, tisuću građana okupilo se na prosvjedu simbolično, ispred Požeškog suda, potom u povorci prošlo Gradom polažući svijeće na Trgu 123. brigade i spomeniku dr.Franji Tuđmanu, te obraćanja skupu ispred Katedrale iskazujući i razočaranje tom i odlukom. Uslijedile su žalbe odvjetničkih timova Ante Gotovine i Mladena Markača koje su 16.11.2012. Odlukom Žalbenog vijeća Haškog suda na čelu s Theodrom Meronom uvažene. Generali su oslobođeni i istog dana pušteni na slobodu. Neviđeno slavlje diljem Hrvatske, premijer Zoran Milanović koji je s ministrom obrane Antom Kotromanovićem pratio TV prijenos nakon izricanja oslobađujuće uzviknuo je „Pali motore i idi po njih”. Ministar i supruga generala, Dunja Gotovina vladinim avionom uputili su se po njih u Haag, na Plesu su ih dočekali predsjednici Sabora i Vlade, Josip Leko i Zoran Milanović, brojni visoki politički dužnosti, a na Trgu Bana Jelačića i 100.000 oduševljenih građana.

I Požega je uskliknula, Ovo je još jedna pobjeda Hrvatske, svi se osjećamo napokon oslobođeni krivnje.
Osvrnimo se malo unazad……….” – napisao je bivši saborski zastupnik, župan i dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege gospodin Zdravko Ronko.

Više možete pogledati u videozapisu u nastavku.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)