Zlatna Slavonija njegujući tradiciju ulaže i u nove koncepte i edukaciju u enogastronomiji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

U petak 18. ožujka u Gradskoj knjižnici Požega otvorena je izložba fotografija Slavonija
Gastro Art – Fine Dining – creative cuisine by Damir Sertić – „Tradicionalni slavonski
svatovski meni na moderan način“. Autor fotografija je Alen Kocić Koc, a recepte je osmislio
chef Damir Sertić.

Prilikom otvorenja županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić istaknula je važnost
edukacije mladih kadrova i prepoznavanja bogatstva lokalne gastronomije te dodala: „Danas
smo vidjeli spoj tradicijske kuhinje s modernom gastronomijom kao prikaz da ono što imamo
treba razvijati. Imamo bogatstvo u Požeško-slavonskoj županiji – u Požegi i u svim ostalim
gradovima i općinama.

Vrhunska vina s naših prostora već su prepoznata, a radi se i na daljnjem razvoju. Imamo i
odličnu kuhinju i zato je ovaj projekt izvanredan u kontekstu da osvijestimo naše
gastronomsko bogatstvo te da ga prezentiramo na suvremen način. U tom kontekstu uistinu
sam ponosna da smo mi kao Županija zajedno s Gradom Požegom i dvije turističke zajednice
bili uključeni u ovaj projekt. Zahvaljujem i sponzorima, ali svakako moram spomenuti i
Obrtničku školu čiji su učenici večeras s nama, a i pokazali su nam što su sve naučili
delicijama koje smo danas kušali.“

Direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović tijekom
otvorenja posebno je istaknula da je izložba nastavak radionice održane krajem siječnja 2022.
u Svečanoj dvorani Gloria, tijekom koje je Best Artistic World Masterchef Damir Sertić
edukacijom učenika Obrtničke škole Požega predstavio tradicionalni slavonski svatovski
meni kroz fine dining. Ideja projekta je pokazati da se sva tradicionalna slavonska
gastronomija može pripremiti kao fine dining, a uz tradiciju koju Slavonija njeguje ovime se
otvaraju vrata i drugim pristupima za koje se nadaju da će naći mjesto na jelovnicima
objekata, istaknuli su sudionici projekta.

Izložba je otvorena uz potporu Požeško-slavonske županije, Turističke zajednice
Požeško-slavonske županije, Grada Požege, Turističke zajednice Grada Požege i Gradske
knjižnice Požega koja upravo slavi godinu dana djelovanja u novom prostoru, a partner
projekta ugledna je Vinarija Kutjevo.
Radionica je sadašnjim i budućim profesionalcima ponudila i neka nova rješenja i pristupe
autohtonim receptima i sastojcima preko kojih suvremena gastronomija pronalazi inspiraciju
u tradiciji i podneblju s kojeg dolazi.

Ovo je prvo u nizu događanja, edukacija i radionica o gastronomiji Slavonije koje se
nastavljaju u travnju u organizaciji Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, dodala
je direktorica Maja Jakobović.
Tradicionalni slavonski svatovski specijaliteti predstavljeni su na moderan način kroz video
snimljen u Svečanoj dvorani Gloria i 16 fotografija, a sve potpisuju Alen Kocić, Manuela
Kocić i Karla Kocić. Chef Damir Sertić, dobitnik gastronomske nagrade Platinum Oscar i
nositelj titule najboljeg kuhara-umjetnika svijeta 2018. godine, pripremio je predjelo (svijeća
od masti crne slavonske svinje, ikra od bijelog luka, dehidrirani kozji sir, integralni kruh od
domaćeg brašna sa sjemenkama), svatovsku juhu (juha od mesa i povrća, leber knedle, mikro
zelenje vasca, emulzija od peršina), kuhano meso (kuhana junetina i piletina, vlasac, spužva
od mrkve, mousse od hrena iz N2O dušika, sferifikacija umaka od rajčice, mikro zelenje
graška), slavonsku pečenku (pečeni odojak na ražnju, pire krema od slavonske kruške, bijelog
luka i koromača, mirko zelenje graška), sarmu (kiseli kupus, mljeveno meso, riža, jestive
maćuhice, pjena od sarmine juhe) i makovnjaču (makovnjača bez tijesta, dehidrirane jagode i
maline, preljev od bijele čokolade, pjenica od limuna).

Na događaju je naglašena važnost njegovanja mladih kadrova te briga o njihovoj
profesionalnoj integraciji i motivacija da zavole svoju gastronomiju i u narednim godinama
daju svoj doprinos gastronomskoj ponudi Zlatne Slavonije. Chef Sertić naglasio je kako je
angažman pri ovoj suradnji i prijenosu znanja na mlade učenika Obrtničke škole Požega
izniman te da pojedine polaznike vidi u vrhu kulinarstva, pri čemu je naglasio njihovu
iznimnu spremnost za preuzimanje zadataka s kojima su se prvi put susreli.

Tim Turističke zajednice Požeško-slavonske županije i svi okupljenji posebno su zadovoljni
entuzijazmom mladih jer to pokazuje da ulaganje u vrhunske projekte gastro edukacije je
ispravno ulaganje u budućnost.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *