ZLATNE ŽICE SLAVONIJE 2024. – Najavljen program 55. festivala

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na imanju Zlatni lug, jutros je najavljen program ovogodišnjeg festivala „Zlatne žice Slavonije“ koji će se u Požegi održati od 6. do 8. rujna 2024. godine. Ovogodišnji festival ugledat će svoje jubilarno izdanje i to 55. po redu, pa s toga ne čudi da je pripremljen bogat slavljenički program. Program ovogodišnjeg festivala Zlatne žice Slavonije predstavili su zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, umjetnički direktor festivala Zlatne žice Slavonije Saša Botički, voditelj folklornih programa festivala Zlatne žice Slavonije Nikola Kramar i direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

“Kada smo mijenjali koncepciju u prethodna dva festivala vidjeli smo da je dobro pogođena, interes za festivala je porastao, i što se tiče izvođača i tekstova za pjesme. I ostali smo na toj koncepciji u nadi da je doista onakav kako to naši građani, ali i svi oni koji vole i promiču tamburašku glazbu osjećaju da bi trebalo biti. Grad stoji organizacijski i financijski  i iza ovogodišnjeg festivala. Nadamo se i vjerujemo, uz trud svih članova Organizacijskog odbora, ali pogotovo uz trud umjetničkih voditelja gospodina Botičkog, gospodina Kramara, gospodina Alena Kovačevića, svih onih koji najviše znaju o tome, da će i ovaj festival uspjeti privući sve koji vole tu vrstu glazbe, ali i one koji vole lijepe događaje ovdje u Požegi. Pozivam sve naše sugrađane, pozivam sve stanovnike Požeško-slavonske županije i sve drage goste kojima je tamburaška glazba na srcu da i ove godine podrže festival svojim dolaskom. Mi ćemo se potruditi da opravdamo to povjerenje, a na njima je da u festivalu uživaju” – rekao je gradonačelnik Željko Glavić.

”Lokacija je ostala ista, Trg Svetog Trojstva, kao i dvije pozornice koje smo uveli prošle godine. Novost je da će prvu večer, u petak, nakon nastupa folklornih skupina, biti polufinalna tamburaška večer na kojoj će se predstaviti  17 izvođača, a osim njih, pravo nastupa na polufinalnoj večeri „Zlatnih žica Slavonije“ ostvarili su dobitnici druge nagrade festivala „Zlatni glas Zlatne doline“ u Kaptolu, Marko Križanović i TS Misija. Drago mi je da smo vratili polufinalnu tamburašku večer za mlade pjevače i tamburaške sastave te one izvođače koji još nisu izgradili svoju karijeru. Najbolji izvođač s ove večeri nastupat će u nedjelju na završnoj večeri,” rekao je Botički.

Nakon polufinalne večeri održat će se koncert sastava Gazde, kao presjek njihove 30-godišnje karijere s pjesmama od kojih su mnoge izvedene prvi put upravo u Požegi. Tu su i drugi sadržaji, pa će druga večer, u subotu, započeti s autorskom večeri Veljka Valentina Škorvage čiji je doprinos tamburaškom festivalu nemjerljiv, a bit će izvedeno više od 20 njegovih pjesama uz brojne soliste i uz pratnju tamburaškog orkestra kojim će osobno on i dirigirati. Ta večer nastavlja se koncertom Slavonskih lola, nakon kojih je na redu koncert Petra Graše. Treća večer, tradicionalno je večer novih pjesama za koju je na raspisani natječaj stiglo 70, a odabrano je 20 pjevača i sastava, uz koje su pravo nastupa, na finalnoj večeri ostvarili su pobjednici festivala Zlatni glas Zlatne doline u Kaptolu, Divne godine i Marianna Ilkiv. Uvodno će nastupiti tamburaški orkestri u programu pod nazivom “Tambura nas spaja”, a ove godine predstavljaju se orkestri iz Slovenije, iz Austrije te orkestar ljetnog tamburaškog kampa iz Pleternice. Ova večer bit će u izravnom televizijskom i radio-prijenosu.

I ove godine u 17,00 sati požeške ulice u svečanom mimohodu ispunit će svojim koloritom članovi lokalnih i gostujućih kulturno-umjetničkih društava te brojnih udruga i dječjih vrtića. U 17,30 počinje Foklorna baština Zlatne doline, progam u kojem će KUD-ovi nastupiti, a svečano otvorenje festivala je u 19,00 sati uz diznje festivalske zastave i već tradicionalno veliko kolo na središnjem trgu. “Nakon toga, do 21 sat održat će se program “Folklorna riznica” uz nastupe ansambala iz Hrvatske i gostujuće ansamble iz inozemstva. I ove godine održat će se izbor najgizdavije Šokice pa pozivamo sve šokice, snaše i djevojke da se prijave,” rekao je Kramar.

Tradicionalna manifestacija Fišijada ove godine održat će se po 28. put, u petak, 6. rujna u Parku kraj Orljave. “Požeška fišijada okuplja veliki broj pravih majstora u pripremi fiša i svake godine privlači tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske. Uz natjecateljski dio u pripremi je i bogata gastro ponuda te zabavni program.” najavila je direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda. Uz Fišijadu tu je i dječje natjecanje “Zlatni mikrofon” koje se održava treću godinu zaredom i to u subotu 7. rujna u dopodnevnim satima, dok će najbolje izvedbe biti predstavljene i u nedjelju na glavnoj pozornici prije službenog programa.

“Ove godine nas očekuje još bogatiji program za djecu koji će uključivati i kazališne predstave, igraonice, kreativne radionice, ulične zabavljače i brojne druge sadržaje. Također, u Šetališnoj zoni, sva tri dana održat će se festivalski sajam na kojemu će svoje proizvode i aktivnosti predstaviti OPG-i, obrti i udruge, svi koji doprinose autentičnosti našega kraja. Upravo ovi festivalski dani njabolja su prilika da Požežani pokažu koliko vole svoj grad, koliko se njime ponose, koliko znaju uživati u onome što imaju, a gostima koliko ih srdačno očekuju i nude im ono najbolje” – rekla je direktorica Šimunović Svoboda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)