Znate li čemu služi ispupčenje na tipki broj 5 na daljinskom?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ako pogledate svoju numeričku tipkovnicu na laptopu ili daljinski upravljač za TV, oboje bi trebali imati na tipki s brojem 5 malu izbočinu u obliku točkice, dviju točkica ili crtice.
Ove predmete u većini slučajeva koristimo svakodnevno, a izrađuju se tako da rukovanje s njima bude što jednostavnije. Pri njihovoj izradi proizvođači misle i na slabovidne osobe i osobe oštećena vida zbog čega je uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku točkice, dviju točkica ili crtice na tipki s brojem 5 – prenosi 24 sata.

Točkica ili crtica u tom slučaju služi kao taktilni orijentir, a omogućava slabovidnim osobama jednostavnije korištenje daljinskog upravljača. Pomoću nje lakše mogu odrediti gdje se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču.
Osim što pomaže slabovidnim i osobama oštećenog vida, tipka s brojem 5 koristi i osobama normalnog vida, te na taj način daljinski upravljač mogu koristiti bez da gledaju u njega ili kada televiziju gledaju u mraku.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika