Županica Antonija Jozić prisustvovala svečanom obilježavanju 20. obljetnice Hrvatske zajednice županija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Inicijativa o osnutku Hrvatske zajednice županija potekla je iz Primorsko-goranske županije koja se 1998. godine učlanila u Skupštinu europskih regija. Iako su još neke županije učinile isto, nedostatak koordinacije među njima, kako na domaćem, tako i na međunarodnom terenu, bio je više nego evidentan. Ovo je posebno došlo do izražaja 2000. godine nakon što je Hrvatska postala punopravnom članicom Vijeća Europe i kada je stekla pravo imenovati svoje izaslanstvo u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe – prenosi Brodsko-posavska županija.

Konstituirajuća sjednica Hrvatske zajednice županija održana je 16. svibnja 2003. godine u Osijeku, a Zajednici su postepeno pristupile i ostale županije. Za prvog predsjednika izabran je župan Zlatko Komadina kao priznanje Primorsko-goranskoj županiji na pokrenutoj inicijativi i dvogodišnjem radu na osnivanju Zajednice hrvatskih županija.

Svečanom obilježavanju dvadesete godišnjice djelovanja Hrvatske zajednice županija, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića prisustvovali su brojni uvaženi gosti: izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Klarić, potpredsjednici Vlade RH i ministri Branko Bačić i Oleg Butković, ministri Šime Erlić i Ivan Malenica, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije, Njegovu Ekselencija Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, te brojni drugi među kojima i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Svima okupljenima uvodno se obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić koji je rekao kako su Županije budućnosti digitalne, zelene, uključive, konkurentne i okrenute građanima. „Županije budućnosti snažne su promicateljice europskih težnji, ali i ispunjenih ciljeva.“ – rekao je župan Marušić.

Svečano obilježavanje dvadesete godišnjice djelovanja Hrvatske zajednice županija održano je u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Opatijom i Gradom Novi Vinodolski, te pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a ovom prigodom premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je Vlada partner i prijatelj s kojima županije ostvaruju sustavnu suradnju.

„Osim trideset godina lokalne i regionalne demokracije i dvadeset godina Hrvatske zajednice županija, ove godine obilježavamo i deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, a kada to povežemo, uočavamo da je za velik dio ostvarenih rezultata zaslužna upravo suradnja svih razina vlasti.“ – istaknuo je premijer Plenković te naveo kako su glavna načela kontinuiran i sustavan dijalog, inzistiranje na funkcionalnoj decentralizaciji, konkretan doprinos fiskalnoj decentralizaciji i brojni zajednički realizirani projekti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *