Županica Jozić i gradonačelnik Glavić sudjelovali na obilježavanju 28. obljetnice VRO ”Bljesak“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Operacija Bljesak započela je 01. svibnja 1995. u 5:21 sati na oko 80 kilometara dugoj bojišnici, a u manje od 32 sata hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

U čast ovoj velikoj i važnoj operaciji koja je za Hrvatsku tada već značila važan iskorak prema konačnoj pobjedi u Domovinskom ratu, u organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, ovogodišnja proslava pobjedničke operacije Hrvatske vojske i policije – 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak održana je u Okučanima.

Središnja svečanost započela je kod spomen-obilježja „Kristalne kocke vedrine“, gdje su brojna izaslanstva položila vijence i odala počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu.

Uz obitelji poginulih branitelja, ratne zapovjednike postrojbi koje su sudjelovale u VRO “Bljesak” i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, najviša državna izaslanstva te izaslanstva Brodsko-posavske županije i općine Okučani, obilježavanju su nazočili i najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić i drugi ministri u Vladi, predsjednik Republike Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, generali i drugi pripadnici Hrvatske vojske.

Uz župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, počast hrvatskim braniteljima odala je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Hrvatsku himnu izvela je Klapa Sv. Mihovil MUP-a, nakon čega je uslijedilo čitanje imena poginulih branitelja te minuta šutnje, a potom su Okučane preletjeli MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon čitanja povjesnice o VRO „Bljesak“ uslijedila je molitva za poginule hrvatske branitelje koju je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

Na obilježavanju 28. obljetnice VRO “Bljesak” sudjelovao je i gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

Tekst i foto: PSŽ / Radio Slavonija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *