Županica Jozić nazočila svečanom obilježavanju Dana Zadarske županije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježena je 30. obljetnica Zadarske županije, a uz župana Božidara Longina i predsjednika Županijske skupštine Zorana Šikića, sjednici su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uz ministre Šimu Erlića i Davora Filipovića, državni tajnici, saborski zastupnici, hrvatski generali, te brojni predstavnici JLPRS-a među kojima i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Na samome početku svečane sjednice sve prisutne pozdravio je predsjednik Županijske skupštine poželjevši svima dobrodošlicu u Zadarsku županiju, ujedno i čestitavši ovogodišnjim laureatima i dobitnicima županijskih nagrada na ostvarenim postignućima u prošloj godini.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako je županija, kao nositelj upravljanja razvojem svoga prostora, spremna postaviti visoke ciljeve i ostvariti ih. „Tako smo od županije koja je teško stradala u Domovinskom ratu, uspjeli doći do statusa jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija.“ – rekao je župan te dodao kako je Zadarska županija županija koja se razvija i raste velikom brzinom.

„I nadalje bilježimo rekordne brojke zaposlenosti. Potkraj ožujka ove godine zabilježeno je više od 60.000 tisuća zaposlenih, što je za gotovo tri tisuće više nego lani u isto vrijeme. Slobodno možemo kazati da je iza nas dosad najuspješnija godina po svim gospodarskim pokazateljima. Rekorde bilježe Zračna luka i Luka Gaženica, a uz turizam, dodatan iskorak ostvaren je u sektorima marikulture, pomorskog prometa.“ – rekao je između ostaloga župan Longin.

Svim prisutnim uvaženim gostima na svečanosti se obratio i premijer Plenković istaknuvši balansirani razvoj obale, zaleđa i otoka u županiji, kao i ulaganja u promet, od Gaženice i Zračne luke do luka na otocima. „Čestitam vam 30. obljetnicu Zadarske županije. Pokazali ste ogromno bogatstvo županije na srednjem Jadranu, sve potencijale i projekte koje ste realizirali. Vesele me podaci u zadnjih šest godina da Zadarska županija ima prepolovljenu nezaposlenost, raste izvoz, prošla godina u turističkoj sezoni bila je rekordna, raste broj zaposlenih. Podaci koje imamo za prva tri mjeseca ove godine najavljuju kako će nam ova sezona u turizmu biti bolja i od rekordne 2019.“ – istaknuo je premijer.

„Tome pridonosi i schengenski prostor pa postajemo dostupnija destinacija, ali i eurozona. Uvjeren sam da su ovi iskoraci takvi da će trajno ostati kao prekretnica za razvoj države. Želimo povećati i broj usluga u zdravstvu u ovoj županiji. Ruska agresija je uz pandemiju stvorila krizni okvir i tada nas je najviše brinulo kako da gospodarstvu i narodu osiguramo što manje lošiji standard. Cijene plina, struje, naftnih derivata ostale su praktički nepromijenjene, smanjili smo PDV na najosnovnije namirnice, dali podršku braniteljima, umirovljenicima, socijali. Mjere vrijedne 6,8 milijarde eura u protekle tri godine omogućile su da kroz krizu prođemo lakše.“ – rekao je premijer Plenković te dodao kako su postignuta ostvarenja dugoročnih ciljeva koji su nas na prostoru karte Europe i svijeta pozicionirali kao ozbiljnu državu koja je postala gospodarski i strateški jaka država.

Tekst i foto: PSŽ / vlada.gov.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)