Županica Jozić prisustvovala obilježavanju Dana Ličko-senjske županije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U prigodi obilježavanja 30. obljetnice osnivanja županije te 200. obljetnice rođenja oca domovine dr. Ante Starčevića, Ličko-senjska županija proslavila je svoj dan, a uz domaćine predsjednika županijske skupštine Marijana Kustića te župana Ernesta Petrya prisustvovali brojni uvaženi gosti među kojima i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Svečana sjednica Skupštine održana je u dvorani kina „Korzo“ u Gospiću, a uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića pristigli su i ministar branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mario Kapulica, te brojni državni tajnici.

Na samome početku obraćanja sve prisutne pozdravio je te ujedno i otvorio svečanu sjednicu predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić, posebno se zahvalivši djelima dr. Ante Starčevića, dr. Franje Tuđmana i svim hrvatskim braniteljima. „Iskrena hvala svim tim ljudima, jer ne treba dvojiti da bez njih ne bi bilo niti slobodne i neovisne Hrvatske. Ono što me danas veseli je naša suradnja i zajedništvo na svim razinama. To je jedini način da napredujemo i vjerujem da će se tako nastaviti i nadalje.“ – rekao je Marijan Kustić.

Župan Ernest Petry u svome govoru istaknuo je kako je u tijeku konačni preporod Ličko-senjske županije. „Iza nas su stoljeća borbi, ustajanja i padanja. Danas s ponosom kažem da je došao krajnji čas da bismo okrenuli novu stranicu povijesti jer smo osigurali demokratski smjer naše domovine. Kako su govorili dr. Starčević i dr. Tuđman – „Ostavimo po strani sva naša neslaganja i započnimo složno graditi i unaprjeđivati našu domovinu Hrvatsku“.“ – rekao je uvodno župan poželjevši svim gostima dobrodošlicu u Ličko-senjsku županiju.

„Naša županija poznata je po ponosnim i vrijednim ljudima, to su nam u naslijeđe ostavile mnoge generacije prije nas. Samo je jedna zadaća, samo je jedno očekivanje pred ovom generacijom, a to je da dovedemo na još bolji glas – prosperitetnu i naprednu Ličko-senjsku županiju. Važno je međusobno povjerenje, suradnja svih gradova i općina, suradnja s Vladom RH. Samo na ovaj način pokrenuli smo niz projekata. Pomažemo i ukrajinskom narodu jer smo kroz naš Prihvatni centar primili više od 1 300 ukrajinskih civila koji su se spasili pred ruskom agresijom. Oko 750 ih je smješteno na području Ličko-senjske županije, a više od 100 ukrajinske  djece upisana su u osnovne i srednje škole, dok se mnogi nalaze i u vrtićima.“ – rekao je župan Ličko-senjske županije istaknuvši kako je u svim gradovima i općinama u pripremi mnoštvo investicijskih projekata, jer se samo tako može revitalizirati gospodarstvo.

Premijer Andrej Plenković ovom prigodom istaknuo je činjenice po kojima je Hrvatska u vrijeme mandata sadašnje Vlade dosegla sve zacrtane ciljeve.

„Naravno, sve je krenulo još iz vremena dr. Ante Starčevića „oca domovine“, a tu borbu nastavile su generacije naših predaka, pa sve do dr. Franje Tuđmana i žrtava desetaka tisuća naših branitelja. Župan Ernest Petry i predsjednik skupštine Marijan Kustić naznačili su sve važnije smjernice razvoja ovoga područja. Želim vam iskreno čestitati jer ste u dvije godine mandata učili maksimum, a to se vidi i po broju i po namjeni projekata za sva četiri grada i svih osam općina.“ – rekao je premijer naglasivši kako Hrvatska danas pred sobom ima niz izazova, ali i mogućnosti, no kada pogledamo što je sve htio dr. Ante Starčević i gdje smo danas, možemo biti ponosni na naša postignuća.

„Ponosni smo prije svega na hrvatske branitelje iskazujući im zahvalnost za slobodu koju su nam podarili, za ostvareni teritorijalni integritet, za politiku koju je 90-tih godina vodio predsjednik Tuđman. Zahvaljujući tome postignuti su svi zacrtani strateški ciljevi. To su sloboda, demokracija, međunarodno priznanje, institucije, zaštita ljudskih i manjinskih prava, i mnogi drugi.“ – istaknuo je premijer Plenković.

Tekst i foto: PSŽ / vlada.gov.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *