Županica Jozić sudjelovala na obljetnici pogibije virovitičkih branitelja u Brusniku

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Pored spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u blizini mjesta Brusnik pokraj Pakraca obilježena je tužna obljetnica pogibije dvanaestorice hrvatskih branitelja, pripadnika 127. virovitičke brigade koji su 29. prosinca 1991. godine nestali u akciji oslobađanja Brusnika, da bi se nekoliko dana kasnije doznalo da su poginuli te potom masakrirani.

Uz predstavnike obitelji poginulih hrvatskih branitelja te mnogobrojnih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata s područja Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, vijence i svijeće položili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanstvo Virovitičko-podravske županije na čelu sa županom Igorom Androvićem, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice Zvonko Kožnjak, predstavnici PU virovitičko-podravske i požeško-slavonske, predstavnici HVIDRA-e dviju županija, te brojni drugi.

Na prigodnoj komemoraciji okupljenima su se obratili Zvonko Kožnjak, jedan od zapovjednika 127. virovitičke brigade, Hrvoje Belobrk, sin poginulog zapovjednika Vinka Belobrka, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Josip Đakić.

„Ja sam ponosna gradonačelnica ponosnog grada heroja Pakraca i drago mi je što imamo prijatelje poput Virovitice te brojnih drugih gradova, jer to su prijateljstvo stvorili upravo branitelji koji su iz tih gradova došli, što im nikad nećemo zaboraviti.“ – rekla je gradonačelnica Blažević.

Župan Andrović ovom prigodom istaknuo je izniman ponos za doprinos kojeg su hrvatski branitelji, kako s područja Virovitičko-podravske, tako i Požeško-slavonske županije imali u stvaranju i oslobađanju Republike Hrvatske.

Nakon komemoracije okupljeni su položili vijence i zapalili svijeće i pored ceste Pakrac-Požega kod spomen ploče Borisu Raletiću i Željku Ljuni, također poginulim pripadnicima 127. brigade te kod spomen ploče na pakračkoj Kalvariji, podignute u znak sjećanja na poginule hrvatske policajce iz Virovitice.

Tekst i foto: PSŽ / compas.com.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)