Županica Jozić sudjelovala na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Članovi Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Velikoj dvorani Brodsko-posavske županije održali su 60. sjednicu na kojoj se razgovaralo o planovima i aktivnostima Zajednice za 2022. godinu, ali i o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama te najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Uz predsjednika Zajednice i ostale članove, sjednici je u ime Požeško-slavonske županije nazočila županica Antonija Jozić koja je, po dovršetku sjednice, a na upit medija kako komentira novu podjelu na NUTS2 regije, izjavila kako su to vrlo važne vijesti za Slavoniju te da će se iznos potpora iz fondova Europske unije povećati.

„Europska komisija odobrila je novu kartu potpora po kojoj se Republika Hrvatska dijeli na četiri NUTS 2 regije, a za Slavoniju i naše slavonske županije to znači ispravljanje nepravde koja je bila prije kada su slavonske županije stavljene u istu razinu NUTS 2 regije kao Grad Zagreb. Poduzetnik koji je tada želio investirati na području kontinentalne Hrvatske imao je jednaku potporu u gradu Zagrebu i recimo u gradu Požegi, a ovom novom podjelom Hrvatske upravo će se pridonijeti ravnomjernom regionalnom razvoju.“ – istaknula je županica.

„Sada, poduzetnik koji se odluči investirati na području Panonske Hrvatske koju čini osam županija – pet Slavonskih te Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka, imat će veće razine potpora od onih dijelova Hrvatske koji su razvijeniji.“ – naglasila je županica Jozić te najavila današnji sastanak s ministricom Tramišak po pitanju operativnog programa za Panonsku Hrvatsku na kojem će biti riječ o dijelu koji se tiče industrijske tranzicije RH te je istaknula kako vjeruje da će milijardu kuna koje su osigurane u okviru tog dijela operativnog programa itekako biti značajne za poduzetnike koji se odluče investirati upravo na području panonske Hrvatske.

Predsjednik Izvršnog odbora HZŽ Danijel Marušić podsjetio je kako županije očekuju da se u izmjenama zakona o odgoju i obrazovanju promijeni i dio koji se odnosi na sastav školskih odbora, a prema njegovim riječima, županije očekuju da dobiju većinu, odnosno da njima kao osnivačima pripadnu tri od pet mjesta u školskom odboru. Istaknuo je kako će se podržati promjene koje će donijeti pozitivan efekt u poslovanje bolnica, bez smanjenja nivoa zdravstvene zaštite.

Izvor: PSŽ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika