[FOTO] HPD Gojzerica Požega na Kalniku

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Ovu proljetnu, sunčanu nedjelju 12 planinara HPD-a Gojzerica pod vodstvom iskusnih i odgovornih vodiča Hrvoja Kozarića i Zdravka Matičevića uputilo se prema Koprivničko-križevačkoj županiji, stjenovitoj gromadi Kalniku i njegovom najvišem vrhu Vranilac na 643 mnv.
Kalnik je planina koja nudi raznoliko planinarsko, penjačko, ali i turističko iskustvo. Na Kalniku se može uživati na poučnim stazama ili se upustiti u penjačke avanture, biti svjedok burne povijesti ovog kraja ili samo guštati u dobrom obroku u planinarskom domu.
Naši su se planinari odlučili za sve to redom, te krenuli u avanturu savladavanja stijena poznatih kao Sedam zubi.
Kažu da je “Staza 7 zubi” najljepša planinarska staza Sjeverne Hrvatske i u to su se i sami uvjerili. Atraktivna staza između Starog grada Veliki Kalnik i vrha Vranilac na Kalniku 643 mnv proteže se stjenovitim grebenom iz kojeg izviru markantne stijene pod nazivom 7 zubi. Staza je prilično zahtjevna pa im je bila potrebna dobra kondicija i penjačka tehnika, ali vrijedilo je truda jer su se sa svakog “zuba” pružali pogledi koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Bilo je vrlo zanimljivo i prilično zahtjevno penjanje “kroz dimnjak” i provlačenje po stijenama, no utješno je to što je za dolazak do Vranilca postojala i jednostavnija varijanta obilaska svakog zuba lakšom stazom. Najteži dio bio je silazak sa 7. zuba jer se s njega silazilo uz potpuno okomitu stijenu, strmo prema dolje uz pomoć sajle i snažnih ruku. Svi su se planinari uspješno spustili niz stijenu, u čemu im je dodatno pomoglo iskustvo koje su stekli u Općoj planinarskoj školi HPD-a Gojzerica i vježbama penjanja na umjetnoj stijeni.
Do samog vrha Vranilac 643 mnv preostalo im je još nekoliko metara uspona, vrh je označen geodetskim križem, a u njegovoj blizini nalazi se i TV toranj koji dominira cijelim područjem. Za vrijeme dobre vidljivosti pogled s vrha veličanstven je i neometan na sve strane.

Zanimljiva atrakcija nalazi se tridesetak metara zapadno od vrha na grebenskoj stijeni gdje je postavljena kružna mramorna ploča sa smjerovima prema vidljivim i nevidljivim vrhovima i gradovima. Ploča je promjera 1 m i na njoj se može stajati i okretati prema obilježenim smjerovima.

Jedini neugodan trenutak uspona bio je susret s poskokom, čijih legla ima upravo na vrhu Kalnika, a kojeg su planinari suptilno i bez dodatnog uznemiravanja otjerali lupkanjem u stijene.

Četvorica naših spretnih planinara ispenjali su poznatu stjenovitu feratu “Koprivnički smjer”, koja je vrlo zahtjevna i spada u penjačku kategoriju C/D (zahtjevno/teško). Dužina ferate je 60 metara, te se njome savladava visinska razlika od 40 metara.Svi koji žele proći klinčanim putom moraju obavezno imati planinarsku kacigu i penjački pojas, Y-set s kočnicom, rukavice za penjanje i planinarske cipele. Na svom vrhu ferata se spaja s planinarskom stazom koja vodi preko Sedam zubi.

Oni koji se nisu odlučili na ovu odvažnu penjačku avanturu ostali su u podnožju i bodrili svoje kolege diveći se njihovoj hrabrosti i spretnosti.

Za uspješno savladane uspone svi zajedno počastili su se ukusnim obrocima i nadomjestili potrošenu tjelesnu tekućinu u planinarskom domu Kalnik koji izletnicima, planinarima i posjetiteljima pruža punu restoransku uslugu.

Nakon kratkog odmora slijedio je obilazak Starog grada Veliki Kalnik, čiji su ostaci srasli sa strmim stijenama sv. Kataline i s kojeg se pružaju jednako tako veličanstveni pogledi na okolne pejzaže. Uživajući u posjeti i obilasku planinari su se prisjetili i nekoliko povijesnih činjenica i legendi, od kalničkih plemića do zloglasne Barbare Celjske, poznatije kao “Crna kraljica”, te se nakratko vratili mislima u srednjovjekovno doba.

Na samom kraju planinari su napunili svoje boce izvorskom kalničkom vodom i zadovoljni krenuli prema Požegi prepričavajući sve zgode i nezgode ovog uspješnog i sadržajnog izleta.

Tekst i foto: Žana Ašprijan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)