U srcu Zlatne doline, u vinogradarskom biseru Kutjevu, održan je jučer tradicionalni Dan otvorenih podruma, koji je i ove godine okupio brojne zaljubljenike u vino, slavonsku tradiciju i druženje. Ovaj događaj, uvod u veliku dvodnevnu manifestaciju Martinje u Kutjevu, ponovno je pokazao zašto se Kutjevo s pravom naziva glavnim gradom hrvatske graševine.
Posjetitelji su imali jedinstvenu priliku obići i kušati vina iz nekih od najpoznatijih vinarija kutjevačkog kraja: Vinarije Sontacchi, Perak, Krauthaker, Galić, Majetić te Kutjevo d.d.. Svaka od njih na svoj je način predstavila bogatstvo i raznolikost kutjevačkog terroira, a gosti su uz stručno vođene degustacije mogli razgovarati s vinarima i saznati više o procesu proizvodnje vina.
Miris graševine, rizlinga i pinota širio se iz podruma u kojima se osjećala ponosna tradicija stara stoljećima. Posebno su oduševile vertikalne degustacije starijih berbi graševine te nova izdanja mladih vina, koja su simbolično „krštena“ u duhu Martinja.
Uz vrhunska vina, posjetitelje su dočekali domaći zalogaji – slavonski kulen, sir, domaći kruh i slastice – sve u pratnji dobre glazbe i vedrog raspoloženja. Brojni su gosti pristigli iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, potvrđujući da je Dan otvorenih podruma u Kutjevu postao nezaobilazna točka na vinskoj karti kontinentalne Hrvatske.
Dan otvorenih podruma bio je tek početak bogatog programa Martinja u Kutjevu, koje se nastavlja danas uz bogati program, a samo nekih od događaja su: planinarski pohod, Martinjski sajam, krštenje mošta i svečanu proslavu na Trgu graševine.












































