[FOTO] Obilježen Dan Alzheimerove bolesti u Pleternici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


21. rujan obilježava se u svijetu kao Svjetski dan Alzheimerove bolesti slijedom čega je u Pleternici na Gradskoj tržnici održan Alzheimer cafe s ciljem upoznavanja javnosti o ovoj bolesti u organizaciji Grada Pleternice u suradnji sa Domom za starije i nemoćne Baketarić. Inicijativu je podržao i Centar za socijalnu skrb Požega, KUD Svilenka iz Buka i Palijativni tim LiPa (Lipik-Pakrac) kao dugogodišnji suradnik i provoditelj ovakvih projekata.
Gradonačelnica Pleternice gđa Marija Šarić obratila se prisutnima i podržala održavanje edukativnih projekata te najavila podršku i daljnjim aktivnostima na temu, gđa. Katica Baketarić, ravnateljica Doma Baketarić, govorila je o značaju vunenih rukavića za oboljele od Alzheimera, a gđa Ljerka Pavković, predsjednica PT LiPa o Alzheimerovoj bolesti, pojavnosti, simptomima, problemima s kojima se susreće oboljeli, njegova obitelj i potrebi senzibilizacije društva upravo ovakvim javnim istupima.
Na stupove tržnice postavljene su pletene instalacije, a na štandovima KUD-a Svilenka i Doma Baketarić posjetitelji su mogli isprobati rukaviće, uzeti informativne letke i upoznati se sa ovom hvalevrijednom humanom akcijom.
Članice požeškog Štrikeraja koje su izradile i postavile pletenu instalaciju “Zlatna dolina” u prostor Kavane Boba u Požegi u cilju obilježavanja Mjeseca Alzheimera (rujan), pomogle su u realizaciji i ovog projekta dajući “dekici” heklanim detaljima tematski prikaz jeseni kao godišnjeg doba, ali i simbolično doba ljudskoga života kada se javljaju prvi simptomi ove bolesti, i Panonskog mora kao poveznicom sa IC Terra Panonica u Pleternici.
Foto i tekst: Irena Kalan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *