[FOTO] Predsjednik Milanović odlikovao 14 pripadnika 63. samostalne gardijske bojne ZNG-a

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U prigodi obilježavanja 32. obljetnice osnutka 63.“A“ samostalne gardijske bojne ZNG-a Požega i Dana hrvatskih branitelja grada Požege, u Vidovcima su položeni vijenci i zapaljene svijeće te je održan prigodan program, kao i dodjela odlikovanja za 14 pripadnika 63. Samostalne gardijske bojne ZNG-a Požega.

Vijenac su položili Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rada Požeško slavonske županije zajedno s obiteljima i roditeljima poginulih i preminulih branitelja, te članovi braniteljskih udruga Požeško slavonske županije, predsjednik Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović uz posebnog savjetnika za veterane Domovinskog rata umirovljenog general pukovnika Marijana Marekovića.

U ime Vlade Republike Hrvatske vijenac je položio izaslanik Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije, zajedno s izaslanstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Jozo Katić voditelj područnog odjela Požega Ministarstva hrvatskih branitelja i Dalibor Bajči, Požeško-slavonska županija na čelu s predsjednikom Županijske skupštine Vinkom Kasanom, Grad Požega na čelu s gradonačelnikom dr.sc. Željkom Glavićem. Vijenac je položila i zastupnica u Hrvatskom Saboru Martina Vlašić Iljkić.

Počast su zajednički odali predstavnici vojarne 123. brigade Hrvatske vojske Požega pukovnik Damir Grgurić i zamjenik načelnika Policijske uprave požeško-slavonske Dalibor Bauer. Vijenac su zajedno položili Mjesni odbor Vidovci i Dervišaga te Nogometni klub Dinamo Vidovci Dervišaga. Vijenac Udruge ratnih veterana 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora Narodne Garde položili zajedno s pripadnicima 63. A samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega.

Župnik Župe sv. Ivana Krstitelja Vidovci, velečasni Branko Šipura vodio je molitvu. U glazbenom dijelu prigodno su se predstavili članovi Kulturno-umjetničkog društva Bektež. Nakon Himne Republike Hrvatske koju je izvela Ema Letić, održan je prigodni program i svečana dodjela odlikovanja pripadnicima 63. „A“ samostalne gardijske bojne zbora narodne garde Požega u povodu obilježavanja Dana branitelja grada Požege.

„Prošle godine u kalendar obilježavanja posebno važnih datuma, Gradsko vijeće je Odlukom današnji dan odabralo kao Dan branitelja grada Požege. Namjera toga dana nam je sjetiti se osnivanja ponosne 123. brigade i njenog prvog zapovjednika, generala Miljenka Crnjca. Htjeli smo na ovaj dan okupiti braniteljice i branitelje Požeštine, kako bi sjećanjem pružili potporu, prije svega majkama, očevima, djeci i obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Kako bi svjedočili zajedništvu u sjećanju na sve umrle i bolesne hrvatske branitelje i braniteljice te u konačnici, kako bi mladima i budućim naraštajima ostavili kao podsjetnik na vrijeme stvaranja europske i samostalne Hrvatske.“ – rekao je gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

„U životu je većina stvari iz čovjekove perspektive obilježena očekivanjima, govorim o onom socijalnom dijelu života, naprosto imaš nekakva očekivanja. Ona su danas jedna, a prije 30 i nešto godina bila su drugačija. Hrvatsku je obranilo mali broj ljudi, u apsolutnom i relativnom smislu se govori o nekoliko tisuća ljudi. Među njima su bili momci koji su osnovali ovu postrojbu, 63. „A“. Onda je došao UNPROFOR i rat se otegao nekoliko godina, zahvaljujući inteligentnom i proračunatom politikom, Hrvatska je oslobođena korak po korak te u nekoliko velikih zahvata. Svaki život je neopisivo vrijedan, Hrvatska je to prošla pametno i oprezno, najvažnije da je na kraju uspješno. Želim spomenuti i generala Miljenka Crnjca kojeg sam imao čast upoznati i odlikovati, kojeg sam imao čast i vidjeti – želim mu sve najbolje, da se drži on i njegova obitelj koja tako lijepo i kršćanski skrbi o njemu.” – rekao je predsjednik Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Temeljem Ustava Republike Hrvatske i Zakona o odlikovanjima i priznanjima, a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja predsjednik Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli odlikovanja:

Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikuje se Miroslav Žilić.
Redom hrvatskog križa odlikuju se Mato Sigurnjak i Antun Smojvir.
Redom hrvatskog trolista odlikuju se Tomica Galović, Križan Petrović – posmrtno.
Redom hrvatskog pletera odlikuju se Katica Balog, Anto Bošnjak, Nikica Delač, Zvonimir Jakovljević, Denis Kresojević, Dražen Mlinarić , Željko Odri, Goran Vuković, Ilija Vidović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)