[FOTO] U Požegi održano natjecanje za najboljeg ročnika 38. naraštaja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Odvažite se, prijavite i dođite ovdje u Požegu na obuku te ostanite u Hrvatskoj vojsci jer ovo je zaista poziv i posao iz ljubavi prema Domovini, rekao je najbolji ročnik Andrija Ezgeta

U vojarni “123. brigade HV“ u Požegi 18. srpnja 2023. održano je završno natjecanje za najboljeg ročnog vojnika i vojnikinju aktualnog 38. naraštaja. Sudjelovalo je njih 10 koji su tijekom dragovoljnog vojnog osposobljavanja postigli najbolje rezultate na provjerama tjelesne spremnosti, testova znanja i vještina, vojničkog držanja i ponašanja, motivacije, odnosa prema nadređenima i svojim kolegama.

Svoja stečena znanja i vještine koje su usvojili tijekom temeljne obuke na dragovoljnom vojnom osposobljavanju morali su pokazati kroz uspješno i brzo savladavanje 15 zahtjevnih radnih točaka. Staza se sastojala od niza pješačkih prepreka koje su natjecatelji morali proći koristeći se posebnim tehnikama, a neke od njih bile su i vrlo  zahtjevne poput pružanja prve pomoći, kretanja i snalaženja u prostoru, rukovanja osobnim oružjem, prepoznavanja eksplozivnih sredstava te gađanja sa i bez zaštitne maske.

Na kraj iznimno zahtjevnog natjecanja najbolji u muškoj konkurenciji bio je ročnik Andrija Ezgeta, a u ženskoj najbolje rezultate postigla je ročnica Tina Bura.

“Na dragovoljno vojno osposobljavanje sam se odlučio jer su mi otac i cijela obitelj bili u Hrvatskoj vojsci. Privlači me vojni poziv i ovdje sam stekao novo iskustvo te dalje želim nastaviti karijeru u OSRH. Cilj mi je postati što bolji vojnik i izgraditi se kao osoba. Mladima poručujem da se odvaže prijaviti u vojsku i doći ovdje u Požegu na obuku te da ostanu u Hrvatskoj vojsci jer ovo je zaista poziv i posao iz ljubavi prema Domovini”, kazao je najbolji ročnik Andrija Ezgeta, 21-jednogodišnjak iz okolice Sinja.

Najbolja ročnica Tina Bura, 28-godišnjakinja iz Šibenika istaknula je kako se na dragovoljno vojno osposobljavanje prijavila zbog stjecanja novih vještina i iskustva. “Željela bih dalje nastaviti profesionalnu vojnu karijeru i doći u Dočasničku školu. Voljela bih da se i drugi koji misle da su spremni odluče doći u Hrvatsku vojsku i okušaju u ovom pozivu i danas, sutra da sam tu za domovinu”, rekla je Tina.

Kandidati za natjecanje odabiru se u nekoliko faza, pojasnio je prvi dočasnik Bojne za temeljnu vojnu obuku časnički namjesnik Predrag Samaržija, a selekcija počinje već od početka dolaska na obuku.

Prva faza je šira selekcija unutar timova i skupina prilikom odrađivanja pojedinačnih zadaća. U drugoj fazi, instruktori posebnu pozornost osvećuju  prepoznavanju kandidata koji se ističu odnosom prema radu i odgovornošću prema osobnom naoružanju i opremi koju koriste tijekom obuke. Treća faza selekcije je provjera tjelesne spremnosti  i  testiranje zadaća koje su ključni dio natjecanja.

Poveznica na video: https://www.youtube.com/watch?v=HtRx0XIEf9o

Foto: MORH/T. Brandt

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *