[FOTOGALERIJA] Gradski muzej Požega proslavio 98. rođendan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Muzej 98. rođendan proslavio sa časnama Milosrdnicama koje slave 160 godina boravka u Požega.
Gradski muzej Požega proslavio je sinoć ( 6.12.) svoj 98. rođendan okružen brojnim oduševljenim poštovateljima prošlosti svoga grada okupljenim oko još jedne zanimljive teme Kluba čitatelja vlastite prošlosti. Kroz gotovo dvjestotinjak fotografija iz obiteljskih albuma Požežana ali onih časnih sestara Milosrdnica, zaljubljenici u lokalnu prošlost u prepunjenoj Dvorani znanja Gradske knjižnice imali su se prilike upoznati sa zanimljivim i fascinantnim detaljima iznimno uspješnog, prije svega pedagoškog djelovanja ovog reda u gradu.

Na početku susreta sve je pozdravila i najavila temu v.d. ravnateljica Muzeja Lidija Španiček, a kroz samu temu nazočne je vodila autorica projekta Kluba čitatelja vlastite prošlosti muzejska savjetnica Maja Žebčević Matić.

Prije 160 godina sestre Milosrdnice svetog Vinka Paulskog pozvane su u Požegu da osnuju Pučku djevojačku školi kojoj se ubrzo pridružila i Viša građanska djevojačka škola, potom Domaćinska škola i Dječji vrtić. Na vrhuncu svog djelovanja između dva svjetska rata djelujući kao iznimno cjenjeni Zavod svojim aktivnostima otvorenima za javnost kroz atraktivne gimnastičke vježbe, začudne, gotovo profesionalno producirane predstave, impresivne izložbe, ekskurzije i procesije, bile su dobro došlo iskustvo i prozor u europsku kulturu življenja brojnim generacijama djevojaka iz Požege, cijelog požeškog kraja ali i puno šire. Sav prihod od javnih nastupa usmjeravan je prema najpotrebnijoj djeci u vrijeme svjetske krize, pa je tako upravo kod časnih djelovala prva i najduža školska besplatna kuhinja. Fotografije su posjetiteljima pružile zanimljiv uvid u vrlo žive svakodnevne aktivnosti i u periodu poslije Drugog svjetskog rata kada im je oduzeto pravo pedagoškog djelovanja.
Dojmovi viđenog dugo su se još sređivali uz čaj i medenjake u velikoj dvorani samog samostana kamo su časne na čelu s predstojnicom č. Slavkom Vrbanić pozvale sve prisutne, možda baš na istom mjestu gdje je Julije Kempf prije gotovo jednog stoljeća upriličio prvu izložbu tek rođenog požeškog muzeja.
Snimku interpretacije fotografija pod nazivom „Kod časnih“ možete pogledati na
https://kcvp.gmp.hr/sastanci-kluba/ .
Tekst i foto: Ljiljana Marić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *