[FOTOGALERIJA] Nacionalna konferencija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organiziralo je Nacionalnu konferenciju pod nazivom „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja“. Konferencija je održana u prostoru Gradske knjižnice Požega, a okupila je brojne predstavnike institucija i stručnjaka iz područja zaštite od nasilja nad ženama.

Konferenciju je otvorio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a uz ministra bili su prisutni i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, pomoćnica ministra pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, te gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić.

Gradonačelnik Glavić ovom prigodom izrazio je zadovoljstvo što je upravo Požega izabrana za obilježavanje ovog izuzetno važnog dana na koji treba podsjećati i više nego jedanput godišnje rekavši kako želi da se glas s ove konferencije daleko čuje.

Konferencija o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji predstavlja dodatni iskorak prema podizanju svijesti i informiranosti javnosti o ovoj iznimno važnoj problematici te će se sudjelovanjem predstavnika institucija i stručnjaka dati dodatan doprinos i značaj borbi protiv nasilja.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić naglasila je kako se iz Grada Požege i Požeško-slavonske županije želi poslati snažna poruka da je bilo kakav oblik nasilja društveno neprihvatljiv, da je to društveni problem i da se tiče svakog pojedinca.

“Izražavam zadovoljstvo da ovdje uistinu možemo ugostiti sve ljude bitne u međuresornoj suradnji koja je itekako važna za ovu temu. Ističem da nije samo nasilje nad ženama društveno neprihvatljiv nego i nasilje nad djecom, osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom. Ovo je dan u kojem pokušavamo ovakvim akcijama osvještavati javnost o problemu nasilja, o nultoj toleranciji današnjeg društva na nasilje, ali isto tako, trebali bismo to činiti i ostalih 365 dana u godini.” – istaknula je županica Jozić.

Ministar Marin Piletić naglasio je kako se danas u Požegi želi istaknuti važnost međuresorne suradnje te su iz tog razloga prisutni i predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, kao i Ministarstva socijalne politike.

„Svi zajedno, uz uredbe i pučke pravobraniteljice i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, želimo stvoriti i zakonske, ali i financijske pretpostavke da preveniramo upravo ovakav oblik nasilja. Požega kao i još pet županija diljem Hrvatske nisu imali sklonište za žene, a kroz Europski socijalni fond i EU sredstva omogućili smo da danas u Hrvatskoj imamo 25 takvih skloništa s dostatnim kapacitetima.“ – rekao je ministar Piletić.

„Želimo poslati jasnu poruku da činimo sve i na reformi sustava socijalne skrbi. Od 1. siječnja osnivamo Obiteljski centar kao instituciju koja treba pružiti prvenstveno savjetodavnu i svu ostalu podršku obiteljima, posebice u ovim kriznim vremenima koja izazivaju stres u obitelji. Jedna takva ustanova kao podrška svim članovima obitelji treba biti na korist svim našim sugrađanima i obiteljima kao temeljnim zajednicama jednoga društva. Uz to, cilj nam je i osnivanje Akademije socijalne skrbi, kako bi se svi koji rade u sustavu trajno usavršavali da budu dostojanstveni na zadatku, da odgovore na sve ove izazove koje društvo čine nesretnim.” – rekao je ministar dodavši kako je samo u 2022. godini počinjeno 12 femicida.

„To ne znači da je nestala samo jedna osoba, nego da su time trajno oštećene obitelji, djeca koja su ostala bez majke i na ovaj problem moramo ukazivati, kako je rekla i županica, 365 dana u godini.“ – naglasio je ministar Piletić.
Tekst i foto: PSŽ / Požeški.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *