Glasnogovornica policije ne zna je li krađa završila jučer, prekjučer ili završava tek sutra

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Sve Policijske uprave u Republici Hrvatskoj imaju osobu za informiranje javnosti, odnosno svog glasnogovornika/glasnogovornicu. Glasnogovornica PU požeško-slavonske je Nikolina Janković, inače kćerka bivšeg dugogodišnjeg načelnika PU požeško-slavonske Nikole Jankovića.
Tko je glasnogovornik?
Glasnogovornik je osoba koja službeno za javnost zastupa gledišta neke organizacije, ustanove ili pojedinoga dužnosnika.
Što se događa ako glasnogovornik ne odrađuje kvalitetno i točno svoj posao?
Događa se problem i obmanjivanje medija i javnosti.

U posljednje vrijeme skroz krive i netočne informacije puštaju se u javnost od strane glasnogovornice Janković. Stvar postaje gora kada znamo da sve što ona napiše netko treba odobriti prije puštanja u javnost, odnosno prema medijima, a u ovom slučaju je to kako neslužbeno doznajemo drugi čovjek Policijske uprave požeško-slavonske, odnosno “doživotni zamjenik” Dalibor Bauer, osoba izuzetno bliska obitelji glasnogovornice, a i široj familiji.

Netočna informacija br. 1 (glasnogovornica PU, 27.8.2023.)

“U nedjelju 27. kolovoza 2023. oko  8.05 sati između mjesta Požega i Mihaljevci, nepoznati vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Honda“, stranih registarskih oznaka, uslijed neprilagođene brzine prešao je vozilom u suprotnu prometnu traku i prednjim lijevim bočnim dijelom vozila udario u prednji lijevi bočni dio osobnog automobila marke „Volkswagen“, požeških registarskih oznaka, a kojim je upravljao 70-godišnjak.”

Kako je moguće da se radi o “nepoznatoj” osobi odnosno vozaču kad su informacije i opis mogli dobiti od suvozača?
Kako je moguće da se radi o “nepoznatoj” osobi kad su na automobilu registarske oznake, a teško da je u stanju šoka vozač pokupio svu dokumentaciju iz koje se moglo vidjeti da je on vlasnik osobnog automobila i kako se zove?
Kako je moguće da je policija u vrlo kratkom vremenskom periodu bila u dvorištu obiteljske kuće počinitelja ako ne znaju tko je, odnosno ako je “nepoznata” osoba?
Riječ nepoznato u ovom slučaju baca jedno jako negativno svijetlo na policiju jer ispada da nisu u stanju otkriti, niti uz registarske oznake, niti uz dokumente u vozilu, niti uz svjedoka, tko je taj “nepoznati vozač”.


Netočna informacija br. 2 (glasnogovornica PU, 7.9.2023.)

“U razdoblju od 3. do 9. rujna 2023. u Lipiku u Ulici Hrvatske mladeži na vanjskim prostorima objekata na  bazenima, nepoznati počinitelj (ili više njih) je otuđio razne predmete u vlasništvu tvrtke s područja Lipika.”

Glasnogovornica prvo šalje vijest prema medijima i govori u eteru jedne radiopostaje da se događaj dogodio “u razdoblju od 3. do 9. rujna 2023.”
S obzirom na to da je 9. rujna tek sutra, nejasno je da li je događaj uopće završio. Nakon sugestije kolege novinara o netočnoj informaciji, glasnogovornica Janković odlazi na drugu radiopostaju i govori da se krađa dogodila “u razdoblju od 3. do 6. rujna 2023.” te naposljetku objavljuje izmijenjeni datum na portalu Policijske uprave požeško-slavonske da se krađa dogodila “u razdoblju od 3. do 7. rujna 2023.”
Prema tome, teško je razaznati je li krađa na bazenima u Lipiku završila jučer, prekjučer ili je i dalje u tijeku, odnosno završava li tek sutra.

Ovo na žalost nije prvi puta, međutim u vrlo kratkom periodu dva puta pogriješiti i obmanuti javnost, odnosno krivo je informirati je zaista nedopustivo, a naročito kada drugi čovjek policije to prekontrolira prije nego li glasnogovornici da “zeleno svjetlo” za objavu.
Nadamo se da će tandem ubuduće malo pomnije pročitati i provjeriti prije nego li se bilo kome pošalje jer informiranje mora biti točno i utemeljeno na činjenicama i prikupljenim dokazima operativnim radom policijskih službenika.

Zbog ovakvih stvari događa se obmanjivanje medija i javnosti,a paralelno s tim omalovažava se na određeni način angažman policijskih službenika koji marljivo i predano svakodnevno obavljaju svoje zahtjevne poslove i zadaće!Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)