Glasnogovornica policije ne zna je li krađa završila jučer, prekjučer ili završava tek sutra

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Sve Policijske uprave u Republici Hrvatskoj imaju osobu za informiranje javnosti, odnosno svog glasnogovornika/glasnogovornicu. Glasnogovornica PU požeško-slavonske je Nikolina Janković, inače kćerka bivšeg dugogodišnjeg načelnika PU požeško-slavonske Nikole Jankovića.
Tko je glasnogovornik?
Glasnogovornik je osoba koja službeno za javnost zastupa gledišta neke organizacije, ustanove ili pojedinoga dužnosnika.
Što se događa ako glasnogovornik ne odrađuje kvalitetno i točno svoj posao?
Događa se problem i obmanjivanje medija i javnosti.

U posljednje vrijeme skroz krive i netočne informacije puštaju se u javnost od strane glasnogovornice Janković. Stvar postaje gora kada znamo da sve što ona napiše netko treba odobriti prije puštanja u javnost, odnosno prema medijima, a u ovom slučaju je to kako neslužbeno doznajemo drugi čovjek Policijske uprave požeško-slavonske, odnosno “doživotni zamjenik” Dalibor Bauer, osoba izuzetno bliska obitelji glasnogovornice, a i široj familiji.

Netočna informacija br. 1 (glasnogovornica PU, 27.8.2023.)

“U nedjelju 27. kolovoza 2023. oko  8.05 sati između mjesta Požega i Mihaljevci, nepoznati vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Honda“, stranih registarskih oznaka, uslijed neprilagođene brzine prešao je vozilom u suprotnu prometnu traku i prednjim lijevim bočnim dijelom vozila udario u prednji lijevi bočni dio osobnog automobila marke „Volkswagen“, požeških registarskih oznaka, a kojim je upravljao 70-godišnjak.”

Kako je moguće da se radi o “nepoznatoj” osobi odnosno vozaču kad su informacije i opis mogli dobiti od suvozača?
Kako je moguće da se radi o “nepoznatoj” osobi kad su na automobilu registarske oznake, a teško da je u stanju šoka vozač pokupio svu dokumentaciju iz koje se moglo vidjeti da je on vlasnik osobnog automobila i kako se zove?
Kako je moguće da je policija u vrlo kratkom vremenskom periodu bila u dvorištu obiteljske kuće počinitelja ako ne znaju tko je, odnosno ako je “nepoznata” osoba?
Riječ nepoznato u ovom slučaju baca jedno jako negativno svijetlo na policiju jer ispada da nisu u stanju otkriti, niti uz registarske oznake, niti uz dokumente u vozilu, niti uz svjedoka, tko je taj “nepoznati vozač”.


Netočna informacija br. 2 (glasnogovornica PU, 7.9.2023.)

“U razdoblju od 3. do 9. rujna 2023. u Lipiku u Ulici Hrvatske mladeži na vanjskim prostorima objekata na  bazenima, nepoznati počinitelj (ili više njih) je otuđio razne predmete u vlasništvu tvrtke s područja Lipika.”

Glasnogovornica prvo šalje vijest prema medijima i govori u eteru jedne radiopostaje da se događaj dogodio “u razdoblju od 3. do 9. rujna 2023.”
S obzirom na to da je 9. rujna tek sutra, nejasno je da li je događaj uopće završio. Nakon sugestije kolege novinara o netočnoj informaciji, glasnogovornica Janković odlazi na drugu radiopostaju i govori da se krađa dogodila “u razdoblju od 3. do 6. rujna 2023.” te naposljetku objavljuje izmijenjeni datum na portalu Policijske uprave požeško-slavonske da se krađa dogodila “u razdoblju od 3. do 7. rujna 2023.”
Prema tome, teško je razaznati je li krađa na bazenima u Lipiku završila jučer, prekjučer ili je i dalje u tijeku, odnosno završava li tek sutra.

Ovo na žalost nije prvi puta, međutim u vrlo kratkom periodu dva puta pogriješiti i obmanuti javnost, odnosno krivo je informirati je zaista nedopustivo, a naročito kada drugi čovjek policije to prekontrolira prije nego li glasnogovornici da “zeleno svjetlo” za objavu.
Nadamo se da će tandem ubuduće malo pomnije pročitati i provjeriti prije nego li se bilo kome pošalje jer informiranje mora biti točno i utemeljeno na činjenicama i prikupljenim dokazima operativnim radom policijskih službenika.

Zbog ovakvih stvari događa se obmanjivanje medija i javnosti,a paralelno s tim omalovažava se na određeni način angažman policijskih službenika koji marljivo i predano svakodnevno obavljaju svoje zahtjevne poslove i zadaće!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *